26 september 2023

Musikförläggarna lanserar boken Poesik för att hylla svenska textförfattare

I samband med 20-årsjubileet för Musikförläggarnas Pris lanseras boken Poesik – en diktsamling där svenska låttexter från de senaste 20 åren antar formen av poesi. Boken tas även upp vid Bokmässan i helgen (se länk till separat artikel).

Boken är ett tidsdokument över hur stil och karaktär i text till musik, som är en så stor del av mångas liv, präglats av omvärlden. Musikförläggarna vill med Poesik lyfta låtskrivarnas centrala roll i branschen och sätta ljus på textförfattandets del i konstnärskapet, sägs i ett pressmeddelande.

I år är det 20 år sedan branschorganisationen Musikförläggarna instiftade priset Musikförläggarnas Pris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. För att uppmärksamma jubileet och hylla textförfattande släpps nu boken Poesik, där Musikförläggarna sätter svenska låttexter i fokus med syftet att lyfta textförfattarnas centrala roll i en bra låts tillblivelse. Boken, som kommer i limiterad upplaga, lanseras och säljs under Bokmässan i Göteborg 28 september – 1 oktober.

– Med Poesik vill vi hylla textförfattarnas unika konstnärskap och centrala roll i musikbranschen. Det är de som sätter ord på våra känslor, kapslar in och förklarar vår samtid. Att värna låtskrivarnas rättigheter är vårt viktigaste uppdrag. Den tekniska utveckling som branschen genomgått, och inte minst AI-genererad musik, utmanar upphovsrätten som är fundamental för musikskaparnas existens säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

I boken Poesik har Musikförläggarna låtit fyra svenska musikjournalister, Johanna Eriksson, Malkolm Landréus, Christel Valsinger och Orvar Säfström, tolka hur de senaste 20 årens låttexter har utvecklats i takt med tiden och hur texterna är talande för vår samtid och det som präglar vår tillvaro. Christel Valsinger, musikjournalis, lyfter hur de senaste 20 årens digitala utveckling i musikbranschen gett utrymme till nya röster och nya perspektiv.

– Under de senaste 20 åren har musikbranschen varit med om en digital revolution. Utvecklingen har möjliggjort att nya röster har fått komma till tals och att nya perspektiv har fått ta plats. En längtan efter ökad representation har drivit fram många av de låttexter vi sjunger med i idag, och de är talande för vår samtid, de sätter ord på våra största samhälleliga utmaningar och samlar människor över hela världen, säger Valsinger, en av fyra redaktörer för boken Poesik, frilansjournalist och chefredaktör på Musikindustrin.se.

Om boken Poesik

Poesik – 20 år av svenska låttexter släpps i en limiterad upplaga om 100 exemplar och kommer att säljas exklusivt under Bokmässan i Göteborg.

Om redaktörerna

Christel Valsinger

Christel Valsinger är frilansjournalist och chefredaktör på Musikindustrin.se. Hon har producerat poddar, skrivit för ett flertal tidningar och magasin och även varit programledare i P3 för Popnonstop, P3 Musik och Musikguiden i P3. Christel är också med i juryn för Musikförläggarnas Pris och i år som ordförande i popjuryn.

Malkolm Landréus

Malkolm Landréus är musikredaktör på Kingsize Magazine. Malkolm började skriva om hiphop 2013 vid sidan av sina journalistikstudier och är sedan 2021 med i juryn för Musikförläggarnas Pris.

Johanna Eriksson

Johanna Eriksson är chefredaktör på musikmagasinet GAFFA. Tidigare arbetade hon som skribent på tidningen där hon bland annat skrev artistintervjuer, recensioner och krönikor. Johanna har även skrivit för tidskrifter som Dagens ETC.

Orvar Säfström

Orvar Säfström har en bakgrund som programledare på ZTV och Sveriges Television. Han föreläser om populärkultur, har skrivit flera prisbelönta böcker, driver förlaget Fandrake och är sedan många år tillbaka Skandinaviens ledande producent av konserter med musik från filmer och spel.

Om Musikförläggarnas Pris:

Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik. I år firar priset 20 årsjubileum och arrangeras i Stockholm fredagen den 10 november.

Länk till artikel om Poesik vid Bokmässan: https://www.musikindustrin.se/2023/09/22/musikforlaggarna-bjuder-in-till-samtal-om-lattexter-under-bokmassan/

Lars Nylin