17 januari 2023

IN MEMORIAM Doris Svensson

Klyschan ”kultartist” har stundtals sitt berättigande. Som i fallet Doris Svensson. Nu är Göteborgssångerskan som valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2018 borta. Hon blev 75. 

Doris kom fram redan i början av 1960-talet och syntes först för en bred publik i Sveriges Televisions Drop-In, programmet som blivit mytomspunnet för att The Beatles var med där. 1970 gjorde Doris albumet Did You Give The World Some Love Today, Baby. Trots stark produktion av Bernt Egerbladh och Janne ”Loffe” Carlsson bland musikerna anlände plattan och försvann i princip obemärkt. Doris valde därefter bort musiken och blev undersköterska på heltid.

Annat ljud i skällan blev det på 1990-talet. Doris återupptäcktes i en brittisk våg av groovig jazzfärgad pop och det landets coolaste DJ:s spelade henne. 2018 valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame. 

På tisdagen kom nyheten att hon lämnat oss efter en tids sjukdom. Doris var vid sin bortgång 75 år.

Lars Nylin

Bilden: Omslaget av titellåten och enda singeln från 1970-albumet.