13 oktober 2020

Rocksnobbarnas sammansvärjning

När amerikanska The Ghost of Paul Revere släpper sitt nya album Good At Losing Everything på etiketten Rocksnob finns branschbekant svensk koppling till såväl indiesammanhang som majorbolag.

Plattan släpps i Europa på skivetiketten Rocksnob. En etikett som på ett möjligen unikt sätt ägs av en ekonomisk förening med medlemmar i Sverige och Norge.

”För en Rocksnob är musik viktig. Viktig på riktigt. Musik är lång mer än bara underhållning och en Rocksnob bryr sig om sina favoritartister. Ofta så mycket att en mer ”normal” musikkonsument kan tycka att det blir lite extremt. En Rocksnob gillar också gammaldags album. Streaming och download i all ära men helst ska det vara vinyl eller CD,” skriver Rocksnob.

Ett tjugotal av dessa rocksnobbar i Sverige och Norge har gått samman i den ekonomiska föreningen Rocksnob, vars syfte är att ge ut inspelad musik med favoritartister. Artister som av ett eller annat skäl hamnat i kläm i Spotify-världen.

– Många fantastiska artister som turnerar i Europa kan inte få ut sina plattor här. Och det är där vår lilla ekonomiska förening kommer in. Vi kan fixa tillverkning, distribution och marknadsföring, säger Rocksnobs ordförande Ulf Dahlgren.

Sedan föreningen bildades för ett drygt tre år sedan har det blivit sju album på Rocksnob-etiketten.

Rocksnob administreras av Rootsy Music och distribueras digitalt av Warner Music i hela Europa och i något fall hela världen. Den fysiska distributionen hanteras av Border Music i Skandinavien, Sonic Rendezvous i BeNeLux och Cadiz eller Proper i Storbritannien.

– Vi startade Rocksnob för att det fanns ett behov av oss. Och det är fantastiskt kul att agera skivbolag. Vi har byggt upp en fantastiskt stark liten katalog med riktigt bra releaser och vad som kommer härnäst vet vi ännu inte. Flera intressanta, tänkbara projekt ligger på bordet men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Det räcker inte med att göra en bra platta, artisterna måste vara beredda att backa en release med turnéer och annat. Och pandemier och annat elände förenklar inte planeringen precis. Men vi kämpar på och är omåttligt stolta att nu få chansen att jobba med The Ghost of Paul Revere, som är ett favoritband sedan gammalt, fortsätter Ulf Dahlgren.

Good At Losing Everything släpps 27 november.

Lars Nylin