9 oktober 2019

Musikhjälpen 2019 i Västerås

Västerås blir 9-15/12 platsen för årets Musikhjälpen. Temat är ”Sex är inte ett vapen” och handlar om sexuellt våld i krig och konflikter.

Musikhjälpen har genom året engagerat åtskilliga artister och anställda på musikbolag. Och inte minst allmänheten. Förra året samlade Musikhjälpen in över 50 miljoner kronor under temat Alla har rätt att funka olika. Totalt startade 606 337 engagemang och insamlingen leddes av Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz.

– Att Musikhjälpen i år fokuserar på konfliktrelaterat sexuellt våld innebär att vi ger röst till överlevare som tyvärr ofta lever i en skuggtillvaro fylld av skam och skuld. Här behövs insatser på många plan och vi vet att vårt stöd kommer göra stor skillnad, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Kampanjen sänds dygnet runt i radio och tv i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3, SVT Play och i Musikhjälpens app. Stora delar sänds också i SVT2.

Pengarna ska gå till såväl fysisk som psykisk rehabilitering som att finansiera rättsprocesser, utbildning och organisationer som jobbar förebyggande.

Musikhjälpen har tidigare sänts från:

2008 – Malmö

2009 – Göteborg

2010 – Malmö

2011 – Göteborg

2012 – Malmö

2013 – Göteborg

2014 – Uppsala

2015 – Linköping

2016 – Örebro

2017 – Umeå

2018 – Lund

Lars Nylin

Bild från Lund 2018: Marcus Skogström/SVT