2 oktober 2019

JOHANSSON om Google, Spotify, Facebook mm

Google Play Music fasas ut. Spotify och Eminem i konflikt. Facebook börjar blockera The Pirate Bay. Det och annat från Daniel Johansson. 

—–

Efter mycket om och men verkar det till slut som om Google Play Music kommer att läggas ned. Eller åtminstone fasas ut successivt. I fortsättningen kommer appen inte finnas med i nya lurar med Android, istället kommer YouTube Music finnas förinstallerad.

Google Play Music lanserades år 2011 som Googles försök att ge sig in på musikmarknaden. Till en början handlade tjänsten mer om downloads och att kunna spara egna mp3-filer i molnet, men efter ett par år blev det en streamingtjänst, som man då kallade All Access.

År 2014 köpte Google upp Songza, vars plattform blev grunden till Listen Now på Google Play Music, med kurerade spellistor och rekommendationer. Men, samma år gick Google ut och myntade varumärket Music Key, som skulle bli den nya tjänsten i kombination med YouTube.

Hösten 2015 lanserades den nya tjänsten, men kom då istället att heta YouTube Red. Förvirringen var vid den här tidpunkten rätt stor vad det gällde Googles musikerbjudanden. Men Google fortsatte kämpa på, och lanserade liksom andra streamingtjänster familjeabonnemang Google Play Music i slutet av 2015.

Under 2016 introducerade Google Play Music podcasts, lite tidigare kanske än den stora hajpen kring podcasts vi har sett på streamingtjänster under det senaste året. Till slut, under förra året, lanserade Google den ”nya” tjänsten YouTube Music och meddelade att man skulle lägga all form av musikerbjudande under YouTube-varumärket.

Trots ganska aggressiva pushnotiser till de 2 miljarder aktiva YouTube-användarna runt om i världen, verkar dock inte YouTube Music ha lockat till sig så många betalande prenumeranter, de senaste siffrorna säger 15 miljoner betalande.

—–

Spotify har lanserat familjeabonnemang i Indien, med en prenumerationspeng motsvarande 25 kronor i månaden. Precis som i övriga delar av världen handlar det om max sex personer i en familj som kan ha inviduella Premium-abonnemang.

Spotify har också släppt möjligheten för användare att kunna kombinera podcasts och musik i sina privata spellistor.

Samtidigt befinner sig Spotify just nu i en juridisk konflikt med Eminems förlag Eight Mile Style, angående den mekaniska licensieringen av förlagets katalog i USA. Det är samma slags konflikt som tidigare förlag och låtskrivare initierat, och grundar sig i att det än så länge inte finns något enhetligt övergripande sätt för streamingtjänster till blanket licenses på just det här området i landet.

Enligt Eight Mile Style sitter Spotify på pengar som de borde ha betalat ut retroaktivt till förlaget. En hearing är bokad till den 21 oktober i en domstol i Nashville, men Spotify menar att allt borde skjutas upp, eller flyttas till New York, där Spotify har sitt kontor.

Spotify stödjer tillsammans med de övriga streamingtjänsterna den nya organisation som ska bildas för att kollektivt hantera den mekaniska licensen på det digitala området i USA. Hela den funktionen håller på att byggas upp, som ett resultat av Music Modernization Act, och Eight Mile Style vill kanske passa på att kräva in pengar innan dess att den nya strukturen är på plats.

—–

Även Deezer ser en kraftig ökning i lyssnandet på podcasts via tjänsten (+250% sedan 2017), och har därför slutit avtal med ett antal podcastföretag som kommer distribuera poddar genom streamingtjänsten, däribland Libsyn som har över 100 miljoner användare.

Frédéric Antelme, innehållsansvarig på Deezer, säger:

– It’s great to see a huge increase of music fans enjoying podcasts as part of their Deezer streaming experience. Our goal is to help podcasters easily provide fans with the freshest shows from all over the world. We’re really excited to work with our new and existing partners to help more people than ever before discover podcast content.

—–

Facebook har bestämt sig för att blockera länkar till flera olika torrent-sidor, däribland The Pirate Bay. Det gäller både att posta länkar på den egna sidan, samt att posta länkar i chattar till andra. Blockeringen verkar gälla globalt och är baserat på domännamnen för de olika torrent-sidorna.

I början av Facebooks historia fick tjänsten mycket kritik för att många användare kunde länka till piratkopierat innehåll, trots att det i användarvillkoren står att det inte är godkänt. Huruvida den aktuella blockeringen har att göra med en anpassning till det nya upphovsrättsdirektivet, som lägger ansvaret i högre grad på tjänster för användargenererat innehåll, framgår inte.

—-

Greta Thunberg väcker uppmärksamhet över hela världen. En kreativ musiker bestämde sig för att göra en death metal-version av hennes tal i FN som han laddade upp på YouTube i förra veckan. Till dags dato har videon 4 miljoner visningar.

Se videon

—–

Lästips: The major labels are starting to find life tougher in Sweden. Is this a wake-up call for the future?
Amuse har gjort en undersökning av förhållandet mellan majors och indie på spellistor på Spotify i Sverige, och delar med sig av innehållet genom MBW.

—–

Daniel Johansson