28 april 2019

Sveriges största musikstipendium till Emil Eliasson

Sixten Gemzéus stora musikstipendium delas för tredje året ut till en begåvning och framtidsnamn inom svensk seriös musik. Stipendiet uppgår till 500 000 kr och är därigenom Sveriges största musikstipendium. I år tilldelas stipendiet den trettioårige dirigenten Emil Eliasson.

”Eliasson har en stark musikalisk interpretation och pedagogik, lysande förmåga att förmedla sina visioner samt en bländande teknik” sägs det i motiveringen.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande dirigenter. Emils relation till orkester och publik är unik, inspirerande och karismatisk. Han är en dirigent av högsta klass och vi hoppas att stipendiet kan göra att han kan fortsätta att utvecklas ännu mer både i Sverige och internationellt, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

Emil Eliasson har studerat vid Stockholms Musikhögskola, bl.a. för Daniel Harding. Redan under studietiden fick han möjlighet att arbeta med flera professionella orkestrar som Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester och Västerås Sinfonietta och Kammarensemble. Han har under flera år fått stipendier från Musikaliska Akademien i Stockholm och deltagit i master class med Herbert Blomstedt.

Emil Eliasson medverkar i många aktuella produktioner bl.a. vid Stockholmsoperan, Stockholms Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och även internationellt i Zürich och London. Han har dirigerat en lång rad operor bl.a. av Guiseppe Verdi, Richard Strauss, Mozart, Beethoven och Rossini.

En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 8:e september kl. 15.00 i samband med Musik på Slottet. Vid ceremonin kommer statyett och diplom med motivering att delas ut.

Lars Nylin

Bilden fr v: Generalsekreterare för Gålöstiftelsen, Ingemar Persson, pristagaren Emil Eliasson och landshövding Sven-Erik Österberg