25 september 2018

JOHANSSON om Gestrument, Pandora, Modernization Act mm

Bra precis en vecka efter att det nya upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet, gick den s.k. Music Modernization Act igenom i den amerikanska senaten. Ganska stora förändringar är på gång i USA. 

—–

Den 25 september lanserades Gestrument Pro i App Store, en ny version av den svenskbaserade appen Gestrument. Appen fungerar både som ett verktyg för att komponera musik och ett rörelsebaserat virtuellt instrument, som under livekonserter kan styras av rörelsesensorer i realtid.

Gestrument grundades år 2012 av den svenska kompositören Jesper Nordin med en vilja att utveckla framtidens musikskapande. Teknologin hamnar mitt emellan ett spelbart instrument och ett komponerat verk.

Jesper Nordin säger:

– Jag använder själv appen i mitt komponerande, att i realtid kunna förändra reglerna gör det lätt att förnya sig och hitta nya uttryck. Med Gestrument Pro vill vi se hur långt vi kan dra de här koncepten för att skapa ett så djupt och sofistikerat verktyg som möjligt.

Gestrument Pro på App Store

—–

Till slut kom nyheten som många gått och väntat på, SiriusXM köper Pandora helt och hållet. Efter att successivt ha gått in mer och mer i tjänsten, och till slut även dominerat styrelsen, var det närmast oundvikligt att Sirius till slut skulle ta steget fullt ut.

Köpeskillingen värderas till 3,5 miljarder dollar, och åtminstone till en början kommer tjänsterna och bolagen fortsätta att ha separata erbjudanden till sina kunder. Jim Meyer, CEO för SiriusXM, säger:

– The addition of Pandora diversifies SiriusXM’s revenue streams with the US’s largest ad-supported audio offering, broadens our technical capabilities, and represents an exciting next step in our efforts to expand our reach out of the car even further.

Hela pressmeddelandet

—–

Den s.k. Music Modernization Act röstades igenom i den amerikanska senaten förra veckan. Bland förändringarna i den amerikanska upphovsrättslagstiftningen finns en lösning för situationen med musik som spelades in och släpptes före 1972. Tidigare har satellitradion och internetradion inte behövt lösa några licenser och betala för musik som släpptes innan 1972.

Såväl SiriusXM som Pandora har kunnat utnyttja detta undantag, men måste från och med införandet av dessa ändringar lösa licens även för inspelningar före 1972.

Den största förändringen för streamingtjänster är övergången till en nationell mekanisk licens som ska administreras av en ny collecting-organisation. Streamingtjänster har haft problem i USA eftersom det inte har funnits något gemensamt sätt att hantera de mekaniska rättigheterna, till skillnad mot hur det oftast fungerar här i Europa.

En tredje stor förändring är att producenter och ljudtekniker kommer få ett skydd i den nya upphovsrättslagstiftningen. Både producenter och ljudtekniker kommer kunna kräva att få ta del av royalties från digital användning av musik som de varit med och skapat och spelat in.

Nu väntar ytterligare ett par byråkratiska vändor, House of Representatives ska få säga sitt, innan president Donald Trump också måste sätta sin kråka på dokumenten för att förändringarna fullt ut ska kunna godkännas.

—–

Spotify har inlett ett samarbete med släktforskningssajten Ancestry, som också erbjuder DNA-tester. Baserat på ens DNA kan man med hjälp av den geneologiska bakgrunden få tillbaka musikförslag från Spotify. Jag som t ex har franskt påbrå, några generationer tillbaka, kan få tips på på musik från Frankrike blandat med musik från Polen (som ligger lite närmare i släkten).

Danielle Lee, Global Head of Partners Solutions på Spotify, säger:

– The program will encourage Ancestry’s audience to explore the soundtrack of their heritage.

www.ancestry.com/cs/spotify

—–

Apple har slutfört uppköpet av Shazam. Appen kommer även fortsättningsvis att finnas möjlig att ladda ned fristående både på App Store och Google Play. En förändring är att alla annonser tas bort.

Oliver Schusser, Vice President på Apple Music, säger:

– Shazam was one of the first apps available when we launched the App Store and has become a favorite app for music fans everywhere. With a shared love of music and innovation, we are thrilled to bring our teams together to provide users even more great ways to discover, experience and enjoy music.

Pressmeddelande

Daniel Johansson