15 maj 2018

Producenten Ludwig Göransson etta i USA

Den kontroversiella videon till Childish Gambinos This Is America streamades över 100 miljoner gånger första veckan efter att den släppts. Nu debuterar låten i topp på Billboard Hot 100. Och svenske producenten och låtskrivaren Ludwig Göransson har fått sin första USA-etta.

Den traditionella musikvideons betydelse ifrågasätts ibland i dessa dagar då korta videoklipp med hög wow-faktor har lättare att bli virala. Men This Is America med Childish Gambino har visat att formatet kan vara värt fyra minuters uppmärksamhet. Vilket budskap videon vill förmedla är ämne för diskussion, men att den väcker frågor om våld, vapenlagar och rasism i dagens USA räcker långt, menar Billboard.com:

”Gambino’s handling of these themes has proven understandably controversial, but at the very least, it’s undeniable that he’s sparking conversation about them – which, with Kendrick Lamar’s Humble standing as perhaps the lone arguable exception, is more than can be said for any of the other Hot 100 No. 1s of the Donald Trump era.”

 

Donald Glover och Ludwig Göransson träffades under inspelningen av tv-serien Community, som Glover spelade i och Ludwig Göransson skrev all musik till.

– Han kom över till min studio för att sjunga in Somewhere Out There till ett avsnitt i första säsongen. Jag drog några roliga skämt och sen blev vi kompisar, berättade Ludwig i en intervju med MI 2014. (läs den här)

De har sedan dess samarbetat på alla hittills släppta album med Childish Gambino. Förra årets Awaken My Love fick fyra Grammynomineringar, bland annat i kategorin Årets album, och det blev vinst i kategorin Best Traditional R&B Performance, för låten Redbone.

Ludwig Göransson har också komponerat musiken till storfilmen Black Panther, som gick upp på bio tidigare i år och är baserad på Marvel Comics-figuren med samma namn. Han har även gjort musiken till Rockyuppföljaren Creed (läs intervju med MI här).

Christel Valsinger