Nyheter 5 november 2015

Svenske Ludwig Göransson bakom soundtracket till Creed

Eye of The Tiger, Going The Distance och Gonna Fly Now. Klassisk filmmusik av Bill Conti och Survivor från Sylvester Stallones Rocky-filmer. Men när spinnoffen Creed får premiär i början av nästa år så är det Ludwig Göransson från Linköping som gjort musiken.

Han Grammynominerades i USA förra året i kategorin ”best rap album” för albumet Because the Internet med Childish Gambino. Han har producerat Haims fantastiska genombrottslåt Forever och han har gjort musik till tv-serier som New Girl och Community. 31-årige Ludwig Göransson har arbetat hårt sedan han flyttade till Kalifornien som 22-åring med en examen från Kungliga Musikhögskolan och siktet inställt på utbildningen Scoring for Motion Picture and Television på The University of Southern California.

Det var på universitetet han mötte blivande regissören Ryan Coogler och sedan dess har de jobbat tillsammans. Tidigare på filmen Fruitvale Station och nu på Rocky-spinnoffen Creed, skriven och regisserad av Coogler och producerad av Sylvester Stallone, som åter gör rollen som tidigare världsmästaren i tungviktsboxning – Rocky Balboa. Creed handlar om Adonis Johnson, son till Rockys forne rival Apollo Creed. Rocky blir hans tränare.

När Creed får premiär i januari 2016 är det 40 år efter den första Rockyfilmen. Men för Ludwig Göransson är filmerna om boxaren från förorten som får chansen att möta en världsmästare, en senare bekantskap.

– Jag fick inte se våldsamma filmer för mamma, så Rocky var något jag upptäckte själv på senare tid. Efter att ha sett första filmen så blev jag omedelbart fast.

Att originalfilmerna innehåller numera legendarisk filmmusik, såsom klassikerna Eye Of The Tiger och Burning Heart med Survivor och Bill Contis Going The Distance och Gonna Fly Now, har inte avskräckt honom.

– För mig var pressen och förväntningarna något som jag vände till min fördel. Det var spännande for mig att ta mig an ett projekt där musiken är så viktig. Musiken ar en väldigt stor del av Creeds karaktär. Och det är musiken som får en att verkligen känna att blodet börjar bli varmt i kroppen.

Hur har processen gått till?

– Det första jag gjorde till filmen var att skriva låtarna som den kvinnliga huvudrollen uppträder med, Tessa Thompson. Hon spelar en kvinnlig up-and-coming artist “Bianca” som Creed blir förälskad i. Jag var även med under inspelningen i Philadelphia för att ge instruktioner så att liveframträdandet såg trovärdigt ut.

– När jag sedan började på filmmusiken åkte jag först upp till ett riktigt boxningsgym och spelade in ett helt träningspass med en boxare. Sen tog jag alla ljud, manipulerade dom och gjorde dom till musikaliska element. Det var grundstommen i min musik. Jag har hämtat inspiration från alla kanter och hörn. Min första känsla var att jag skulle göra det mer modernt med hip hop element och mer ambient musik, men jag insåg ganska snabbt att jag behövde ha element som gjorde att man kände sig familjär i Rockys värld också.  Jag spelade in min musik med en stor orkester och kör.


Foto: Barry Wtcher/Warner Bros

Har du träffat Stallone?

– Vi har träffats flera gånger. Rocky är som hans barn. Han är väldigt engagerad i musiken och tog med sig hela familjen till orkesterinspelningen.

Soundtracket kommer att innehålla bidrag från artister som Jhene Aiko, Vince Staples, Moses Sumney och Childish Gambino – personer Ludwig Göransson känner och tycker om att jobba med. En av huvudlåtarna från filmen heter Fighting Stronger och pekas av både Ludwig och Ryan Coogler ut som låten som förhoppningsvis följer i Eye Of The Tiger’s fotspår.

Det finns rätt många svenska låtskrivare i LA numera, stöter du ihop med några?

– Jag har bott här i åtta år men träffar inte så många svenskar. Däremot har det precis öppnat en svensk pizzeria ett stenkast från min studio – Viking Pizza and kebab.

 Christel Valsinger