28 augusti 2017

PÅ JOBBET MED Joachim Cedlöf/Cosmos Music

Sedan det första, svettiga, mötet med musikbolaget Woah Dads Isse Samie, är Joachim Cedlöf en del av musikbranschen. Numera finns han inom PR på Cosmos Music, där han just nu jobbar med bl a Frida Sundemo och Magnus Carlson.

Vad är ditt jobb?

– PR Manager på Cosmos Music.

Vad har du för bakgrund?

– 2015 blev jag upplockad i en bil på Djurgårdsgatan i Göteborg av en man i guldig dunjacka och mjukisbyxor. Sedan körde han iväg på en till synes helt planlös rutt i Majorna. 20 svettiga minuter senare var mitt första möte med Isse Samie till ända och jag hade en plats hos Woah Dad som sociala medier-ansvarig. Innan dess hade jag varit projektledare i en helt annan branch och jobbat med språk. Woah Dad är ju ett litet bolag, så jag fick nyttig erfarenhet av både PR, kommunikation och event.  Ett och ett halvt år senare rekryterades jag till Cosmos Music och sedan juni 2017 finns jag här istället.

Hur dags börjar du jobba på morgonen och vad är det första du gör då?

– Går pliktskyldigt upp när reveljen ljuder klockan 07.37 på morgonen. Strax därefter slänger jag ett första sömndrucket öga på mejlen. Det som inte är brådskande tar jag sedan itu med 09.00 när jag kommer till Cosmos HQ på Ölandsgatan.

Artistmerch som syns på ditt kontor/skrivbord?

– Försöker hålla skrivbordet cleant, men just nu ligger det en städad bunt 7”- och 12”-singlar med Magnus Carlson som släpps i augusti och september för att lansera honom i UK.

– Plus en helt obrandad vit fiskehatt med oklart ursprung.

Var befinner du dig oftast när du jobbar? 

– Upprätthåller en kosmisk balans mellan skrivbord och mötesrum. Händer väl att det blir ett och annat lunchmöte också.

Vad ägnar du absolut mest arbetstid åt?

– Mejla! Vågar inte tänka på hur mycket tid jag hade behövt om inte mejlen var uppfunnen och allt skulle behöva gå via posten. Men jag föredrar egentligen telefon, så mycket roligare att få saker gjort över luren.

Vem är din närmaste arbetskamrat?

– Allihop av mina 21 kollegor på Cosmos står mig förstås nära, men jag jobbar väl närmast de övriga i vårt svenska marknadsteam. Jag jobbar också väldigt tätt med våra internationella PR-team i UK, USA, Tyskland och övriga Norden som vi anlitar. Vi har mycket på gång med dem eftersom vi på Cosmos lanserar en växande del av artiststallet internationellt.

Hur lyssnar du på musik på jobbet?

– Fokuserar väl egentligen bäst när jag lyssnar i lurar och kan dessutom välja helt fritt då. Men då missar man ju den sociala aspekten, och det är nästan alltid nån som tar kommando över kontorshögtalarna och spelar musik ändå. Bra musik dessutom, så 50/50 högtalare/hörlur skulle jag säga.

Vad lyssnar du helst på just nu?

– En schizofren blandning av afro-beat, hip-hop, gammal dammig indie och eh.. allt däremellan egentligen. I övrigt gillar Tyler The Creators senaste album, är sjukligt taggad på nya LCD Soundsystem-materialet och tycker att allt Princess Nokia rör vid blir guld.

När är jobbet som bäst? 

– När allt enträget slit äntligen betalar sig och man får det där genombrottet, den där intervjun eller den där artikeln som man tjatat om i otaliga mejl sen ett par månader tillbaka. Den känslan är ju go ändå.

– Men det finns mycket annat gött också, insikten om att det finns otroligt många som tycker om eller rent av älskar musiken som man jobbar med till exempel.

Som sämst?

– Vissa gånger kan man jobba som en piskad galärslav och ändå inte uppnå de resultat som satt upp, och det kan absolut ge en rätt rutten kant på jobbtillvaron. Ibland kan det dessutom vara svårt att förstå varför, eftersom musik kan vara så godtyckligt. Så ja, det är väl de gångerna som jobbet är som sämst.

Vad/vilka jobbar du med i höst?

– I september åker vi till New York med Frida Sundemo för att göra ett PR-race och ett par feta showcase-gig inför hennes stora internationella albumdebut Flashbacks & Futures som släpps den 6:e oktober. Innan dess är hon även aktuell med singeln Gold den 1:a september.

– Det blir också lansering av ett nytt, ungt superhopp som släpper sin första singel i slutet av september, och sjösättning av en otroligt ambitiös och världsomspännande satsning som involverar några av musikbranschens verkliga tungviktare. Och så UK-lanseringen av Magnus Carlson då som sagt! Plus en handfull singlar från andra Cosmos-akter som inte är offentliggjorda än.

Christel Valsinger

”På jobbet med…” är en artikelserie i MI där vi lyfter fram vardagen för spännande och kreativa medarbetare på musikbolag och förlag.

Fler avsnitt i serien:

Ariana Logacheva/Universal Berlin

Kristoffer Jansson/Warner Music 

Li Stanley/Sony/ATV

Jessica Brandt/Universal Music Publishing

Dan Karlström/Warner Chappell 

Katia Mosally/Universal Music

Nicole O’Sullivan/Universal Music