27 juni 2017

PÅ JOBBET MED Katia Mosally/Universal Music

Hon har på sistone jobbat i hotellkorridorer, på restauranger, flygplan och på en bänk i London. Hon håller flexibilitet högt och när det kommer till kreativiteten kan ingen idé vara för galen. Möt Katia Mosally i MI:s serie ”På jobbet med…”.

Vad är ditt jobb?

– Jag jobbar som International Marketing Manager och jobbar alltså med internationella artister mot den svenska marknaden. Några av de världsartister jag jobbar med är Kendrick Lamar, Ariana Grande, Selena Gomez, Julia Michaels, Niall Horan och The Vamps. Förutom att jobba med mitt internationella team här i Sverige, jobbar jag mycket med de internationella teamen i USA och UK, vilket kan betyda en hel del resande.

Vad är det första du gör på jobbet på morgonen?

– De dagar jag jobbar från kontoret och inte har ett morgonmöte är rätt så lika. Jag kommer in och hälsar på de kollegor som redan är inne, avslutar mitt samtal med min andra halva som bor i LA och precis ska lägga sig, och kollar sen färdigt de mail jag inte hunnit kolla genom på väg till jobbet. På min avdelning är det också alltid någon som har något kul att berätta om helgen eller kvällen innan, så det är inte sällan vi börjar dagen med att gapskratta för att sedan sätta oss ner och planera dagen så gott det går. Det dyker alltid upp saker konstant då vår bransch är så dynamisk, så man måste vara flexibel i hur man sköter allt och lära sig att prioritera rätt, prioritera bort och delegera.

Artistmerch som syns på mitt skrivbord?

– Jag har dollarsedlar med Ariana Grande på som sitter på min datorskärm, en Lady Gaga-hatt som ligger på bordet, OneRepublics konvolut till förra albumet då de tackade mig och min chef i tacktexten, Kendrick Lamar t-shirts vid sidan och en bild på mig och The Vamps från den gången de tvingade mig att åka Fritt Fall med dem. Sen så är jag ett stort Harry Potter-fan, så jag har en stor Harry Potter-kopp också som jag har alla mina pennor i.

Var befinner du dig oftast när du jobbar?

– Mitt jobb är så himla dynamiskt, så under vissa perioder sitter jag på kontoret, medan ibland, som för någon vecka sedan, hade jag knappt varit på kontoret på två veckor eftersom vi hade flera artister på besök och möten i London. Då hade jag bland annat suttit ner i hotellkorridorer, restauranger, på flygplan och på en bänk i London och jobbat.

Du beskrivs som ”väldigt kreativ” och att ”du tänker annorlunda i ditt sätt att arbeta”. Hur yttrar sig den kreativiteten?

– Jag tror mest att det handlar om att se saker ur ett annat perspektiv och våga göra det andra kanske inte ens skulle tänkt på och främst, våga göra fel. Jag tror inte att någon idé är för galen (fastän många ibland kanske inte håller med haha) och inte heller på att man ska begränsas till hur man uttrycker sin passion för ett projekt eller en artist, och jag vet att om man själv tror på något tillräckligt mycket och kan inspirera andra genom sin egen passion, så kommer man långt. Utöver det älskar jag att ha ett fanfokus och se till att fansen engageras och att de känner sig uppskattade. Det är då de blir ännu mer lojala mot sina idoler och deras musik.

Vem är din närmsta arbetskamrat?

– Hela min avdelning på International. Vi är åtta personer på min avdelning, alla med olika och starka karaktärer, och vi är som en liten galen familj.

Hur lyssnar du på musik på jobbet?

– HÖGT, på repeat och jag sjunger gärna med (också det högt).

Vad lyssnar du helst på just nu?

– Jag gillar att ”leva” med den musiken jag jobbar med, så jag lyssnar mycket på de låtar jag jobbar med just nu för att få en bättre feeling för låten och för att bättre kunna förstå hur den ska jobbas. Just nu är det mycket Slow Hands med Niall Horan, Strip That Down med Liam Payne och mycket Imagine Dragons. Jag är helt besatt av Imagine Dragons nya låtar och av Jonas Blues nya låt Mama.

När är jobbet som bäst/ sämst?

– Jag älskar att träffa nya människor och höra om hur de hamnade just där de är så jag tycker att jobbet är som bäst när jag får träffa människor från hela världen och utbyta tankar och idéer om projekten. Jag älskar att höra artisten själv berätta om sina upplevelser och hur de ser på saker, då det ibland glöms bort att vi faktiskt jobbar med människor och deras egna passion och verk. Jag älskar att höra artistens team, från säkerhetsvakten till managern, berätta om hur de hamnade just där de är. Många gånger har det visat sig att vi jobbat med samma människor i USA och känner samma personer. Musikbranschen är så stor, men ändå så liten på samma gång. Jag älskar även när man lyckas med ett projekt som ingen trott på och man kämpat med allt man har för att det ska lyckas. Det är en känsla som är svår att slå.

– Den mindre bra sidan av jobbet kan vara då man måste välja mellan viktiga jobbhändelser och ens personliga liv, då jobbet kan vara intensivt och inte alls är ett 9 till 5-jobb. Jag missade nyligen min lillebrors student, vilket jag tyckte var riktigt jobbigt, men jag ser det som en investering i min karriär och jag vet att jag kommer att make-up for it i framtiden.

Christel Valsinger 

Fler avsnitt i ”På jobbet med…”

Arina Logacheva/ Universal Music, Berlin

Kristoffer Jansson/Warner Music

Jessica Brandt/Universal Music Publishing

Dan Karlström/ Warner Chappell

Li Stanley/Sony/ATV Music Publishing