2 januari 2017

RADIO Ugglas Jag och min far populäraste låten någonsin på Svensktoppen

Magnus Ugglas tolkning av Olle Ljungströms Jag och min far är Svensktoppens populäraste låt sedan starten 1962. Det har en statistiskt utvald jury kommit fram till i en omröstning om Svensktoppens låtklassiker.

– Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste va för en idrottsman att erhålla Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla.

Det var jämnt mellan Magnus Ugglas Jag och min far och Mando Diaos Strövtåg i hembygden in i det sista, men till slut var det Magnus Uggla som tog hem den åtråvärda förstaplatsen i Svensktoppens guldlista 2016.

– När det kommer till Svensktoppen vill vi bli berörda, det är vad detta visar. Styrkan i Jag och min far och Strövtåg i hembygden är att de blivit så stora i folks vardag, det är tröstelåtar. Vemodet är så tydligt här, säger programledaren Carolina Norén.

Jag och min far skrevs av Olle Ljungström och Magnus Uggla arbetade om låten till TV4-programmet Så mycket bättre. Den 23 december 2012 gick låten rakt in på Svensktoppens andraplats och veckan efter klättrade den till förstaplatsen. Låten låg sedan 161 veckor på Svensktoppen och var en av de låtar som plockades bort vid regeländringen i januari 2016 då maxtiden blev ett år på listan.

De tio låtar som kom in på guldlistan får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna också vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Svensktoppens guldlista 2016 tio-i-topp
1. Magnus Uggla “Jag och min far”
2. Mando Diao “Strövtåg i hembygden”
3. Helen Sjöholm “Gabriellas sång”
4. Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”
5. Miriam Bryant “Ett sista glas”
6. Peter Jöback “ Guldet blev till sand”
7. Björn Skifs “Håll mitt hjärta”
8. BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”
9. Avicii “Hey brother”
10. Takida “Curly Sue”

Lars Nylin

Foto Mattias Ahlm, Sveriges Radio