16 september 2014

UTGIVNINGAR Nya utgåvor med Rigmor Gustafsson och festivalaktuelle Wayne Shorter

Förra helgen gjorde den albumaktuella sångerskan Rigmor Gustafsson succé på Live at Heart-festivalen i Örebro. Wayne Shorter kommer till årets upplaga av Stockholm Jazz Festival.

Rigmor Gustafsson When You Make Me Smile [ACT / Naxos]

When You Make Me Smile är Rigmor Gustafssons sjätte album i eget namn och ett ambitiöst sådant, där hennes väna röst ramas in av mjuka toner från Dalasinfoniettan.

Arrangemangen kommer från Magnus Lindgren, Calle Rasmusson och Erik Arvinder. Dirigent är Jonas Nydesjö. Det är en romantisk lockande skiva där melodierna (frånsett Nobody Does It Better) är skrivna av Rigmor Gustafsson. Texterna har skrivits av Tomas Bäcklund och Ollie Olson.

Ett nummer som skiljer sig från skivans drömlika upplägg är den charmigt småtrippande Blind As A Bat där Rigmor är på ett strålande lekhumör. Lika tjusande är hon i Woke Up On A Sunday med tillägget In Saturday’s  Shoes. I Let It Go blandas Eagle-Eye Cherrys stämma in i en duett med Rigmor. Avslutande Hymn sätter punkt för den lyriska och välproducerade skivan.

Det finns också några små öppningar för instrumentala inslag från pianisten Jonas Östholm, klarinettisten Magnus Lindgren och gitarristen Max Schultz.

Göran Olson

Wayne Shorter Atlantis [CBS / Sony Music], Wayne Shorter Phantom Navigator [CBS / Sony Music], Wayne Shorter Joy Rider [CBS / Sony Music]

Stockholm Jazz Festivals aktuelle gäst, tenor-sopransaxofonisten Wayne Shorter är en av jazzens mest betydande komponenter. Det gäller från jazzens femtiotal fram till dagsläget. Utöver sitt stilbildande spel är han också ett tungt namn som kompositör med flera jazzklassiker på sin meritlista.

Shorter, med öknamnet Mr. Gone, föddes 1933 och inledde sin jazzkarriär med ett kort samarbete med pianisten Horace Silvers grupp. Därefter ingick han i trumslagaren Art Blakeys Jazz Messengers där han stannade i fem år innan han lockades över till Miles Davis Second Great Quintet, där han levererade melodier som Prince of Darkness, E.S.P. Nefertiti och Footprince.  Shorter stannade i Miles grupp fram till 1970 och spelade med på revolutionerande album som In A Silent Way, Bitches Brew samt Filles de Kilimanjaro. Då varierade han sitt spel med sopransax.

Parallellt gjorde Shorter under eget namn inspelningar för Blue Note, där bland annat trumpetarna Freddie Hubbard och Lee Morgan medverkade. 1971 bildade han tillsammans med keyboardisten Joe Zawinul gruppen Weather Report. Där fanns basisten Miroslav Vitous som kom att följas upp av Jaco Pastorius. Idag hörs Wayne Shorter med sin egen kvartett.

Columbia / Sony Music har bläddrat tillbaka i Shorters karriär och återutgivit tre album från åren 1985-1988. Albumen Atlantis, Phantom Navigator och Joy Rider får här en motiverad renässans. Samtliga kompositioner är Shorters.  Atlantis rymmer bland annat den rytmiska Endangered Species där Shorter inspireras av taggade medspelare, liksom i  On The Eve Of Departue.

Phantom Navigator bjuder bland annat på Mahogany Bird och Yamanja. I hetsiga Condition Red blottas Shorters temperamentsfyllda sida.  Trumslagare på Joy Ryder är Terri Lyne Carrington. Gästspelar gör bland annat keyboardisterna Herbie Hancock och Geri Allen, basisten Darryl Jones och sångerskan Diane Reeves. De tre nu aktuella återutgivningarna visar med tydlighet upp Shorters intentioner och storartade uttrycksfulla spel. 

Göran Olson