9 september 2014

UTGIVNINGAR Ny svensk jazz

De svenska jazzmusikerna Daniel Karlsson, Thomas Markusson och Gustav Lundgren är just nu aktuella på nya album som lovordas av MI:s Göran Olson.

Daniel Karlsson Trio Fusion For Fish (Brus & Knaster / Playground], Daniel Karlsson & Thomas Markusson Duo (Brus & Knaster / Playground]

Pianisten och kompositören Daniel Karlsson är en karismatisk personlig musiker. Sina rötter har han i Kristinehamn men är bosatt i Stockholms yttre skärgård. Där växlar han spelandet med att vara taxibåtsägare men det hindrar honom inte från att vara en av den svenska jazzens personligaste röst. Det senaste året har han med sin trio spelat in skivan Das Taxibåt samt hörts med bland annat gruppen Oddjob. Med sin trio där de rytmiska medspelarna basisten Kristian Lind och trumslagaren Fredrik Rundquist ingår får musiken nerv och fantasi.

Trion blir kvartett när gitarristen Andreas Hourdakis medverkar i några spår. Den softa gitarren ger stämning i Mrs Mermaid. Det slår verkligen energi om gruppens snillrika arbete. Där stå Fredriks spel högt i kurs. De stämningsvarierande melodierna bär Daniels signatur. Correspondence with Folke Bengtsson speglar gruppens lyhörda flexibilitet.

Tillsammans med förre Sandvikenbasisten, numera göteborgaren, Thomas Markusson går Daniel Karlsson på sitt andra aktuella album Duo ned till just duoformatet. Det ger givetvis en annan karaktär på musikens innehåll. Karlsson och Markusson har var för sig skrivit skivans samtliga melodier med stämningar och uttryck som skiljer sig från Fusion for Fish. Det vilar ett samstämt intimt lyriskt skimmer över skivan och den lågmälda anrättningen skapar en avspänd atmosfär. Relativt okände basisten Thomas Markussons skall uppmärksammas för sitt välavvägda tonval.

Gustav Lundgren French Connection (Lundgren Music / Plugged Records]

Franska zigenarklanger i en modernare form är det här albumets signum. Materialet har hämtats från Chuck Wayne, Miles Davis, Fats Waller och naturligtvis från stilens grundare Django Reinhardt samt gitarristen Gustav Lundgren själv. Han omger sig av en grupp där musikerna kommer från Frankrike, Spanien, Schweiz och Sverige. Gustav Lundgren är inte ensam gitarrist, utan har inte mindre än fyra instrumentkolleger med, bl.a Martin Wiklund. Två violinister samt sångerskan Cecilia Krull flikas också in. På bas medverkar är Gustavs bror Hampus Lundgren och Andreas Unge.

Sammantaget är French Connection en intressant och nytolkande skiva som trots melodivalet behåller Reinhardts anda och espri.  

Göran Olson

Bilden: Daniel Karlsson