9 juni 2014

UTGIVNINGAR Gershwin på svenska

Den svenska trion Emeli Jeremias, Fredrik Lindborg och Daniel Tilling – Trio Mirsidrü – tar sig an George Gershwins klassiska kompositioner i kammarmusikalisk stil kryddad med jazzinslag. MI:s Göran Olson gör tummen upp!

Trio Mirsidrü Gershwin [Tröstlösa Records / Distro Song / Musichelp]

George Gershwins kompositioner har genom åren fått skiftande tolkningar. Här kommer ytterligare en variant som bör uppmärksammas. Tillsammans vill musikerna visa George Gershwins värld med nya glasögon med tolkningar i en kammarmusikalisk stil.

Trio Mirsidrü består av sångerskan och cellisten Emeli Jeremias, rörblåsaren Fredrik Lindborg samt pianisten Daniel Tilling. Huvudparten av arrangemangen kommer från Emeli och Fredrik. Daniel har bidragit med Nice Work If You Can Get It. Trions närmande till Gershwin innehåller ingredienser från den klassiska musiken som blandas med jazzinslag. Allt utfört på ett seriöst sätt utan upprepningar av tidigare tolkningar.

Musiken präglas av ett tillgivet förhållande till melodierna. Trion har en superb kommunikationskänsla och stingens i båda genrerna. Det sätter en hög nivå på innehållet. Visst känner man igen de välkända Gershwin-melodierna, även om de får en nytappning. Här finns Embraceable You, Bess, You Is My Woman Now, Buzzard Song, The Man I Love och My Mans Gone Now. Sällan spelade Ask Me Again är dock en utstickare i kollaget.

Fredrik spelar tenorsax, klarinett och basklarinett. Med en återhållsam ton på klarinetterna ger han musiken lyster. Han behärskar instrumentets alla register. Här har vårt klarinettkära land fått ytterligare ett värdefullt tillskott. Spelet i den intima Ask Me Again är mästerligt. Med saxofonen gör han en sprakande introduktion till But Not For Me innan Emelis sång tar över. Hon är en nyhet som skapar lockande vibbar. Det gäller inte enbart sången. Cellospelet är en stark komponent i sammanhanget. Gäller även för Daniel som tillhör vårt lands mest intressantaste pianister. Han har verkligen den klassiska skolan och jazzen i blodet. Signum är det vackra anslaget som har få motsvarigheter inom svensk jazz. De måleriska scenarion han målar upp ger karaktär och substans.

Göran Olson