4 juni 2014

UTGIVNINGAR Musikarkeologi – Led Zeppelin i begynnelsen

Beroende på hur man vinklar det och vem man frågar har hårdrocken sin begynnelse i endera Led Zeppelin, Black Sabbath, Iron Butterflys In-A-Gadda-La-Vida eller The Kinks You Really Got Me. Till glädje för såväl vanliga musikälskare som musikarkeologer på jakt efter svaret släpps denna vecka det förstnämnda bandets tre första album, såväl som enkelalbum som i både Deluxe- och Super Deluxe-format – och både på cd, vinyl och i digitalt nedladdningsformat.

45 år efter den självbetitlade albumdebuten återutges de tre första albumen med Led Zeppelin, i den serie som omfattar samtliga album och kommer att följas upp under det närmaste året. Sammanställningen, urvalet och remastringen av inspelningarna har letts av bandets gitarrist och producent Jimmy Page, som berättade om arbetet med återutgivningarna redan när jag träffade honom på Polarprisgalan för tio år sedan.

– Det är faktiskt extremt spännande att gå igenom vårt bandarkiv och lyssna på såväl våra outgivna tagningar som originalutgåvorna, som ju med dagens teknik äntligen kan ges total ljudmässig rättvisa.

De påkostade Super Deluxe Boxed Set som i begränsade upplagor släpps med varje album är otroligt genomarbetade på ett imponerande sätt. I boxarna ligger det remastrade albumet både på cd och vinyl (180 gram vinyl i originalomslaget från första pressningen), ett medföljande album med bonusmaterial (konsertmaterial och studio outtakes), en kod för nedladdning av 96kHz/24-bitars downloads, numrerade tryck av omslagen samt 72 sidor stora böcker med massor av info och fotografier – i boxen med det första albumet medföljer dessutom en kopia av Atlantics press kit från 1969.

Den cd med bonusmaterial som följer med Led Zeppelins första album består av en konsert på Olympia i Paris, 10 oktober 1969 – bara veckor innan bandets andra album släpptes först i USA och sedan i Europa. På repertoaren står faktiskt två av låtarna från albumet II: Heartbreaker och Moby Dick. Det andra albumets bonusmaterial består huvudsakligen av instrumentalversioner och alternativa mixar, men rymmer även den tidigare outgivna bagatellen La La. Tredje albumets bonus-cd har mest bredd och innehåller bl.a ett par tidigare outgivna bluesnummer.

Led Zeppelin sägs kunna göra anspråk på att vara världens näst mest säljande band genom tiderna. Trots att de tre första återutgivningar varken rymmer bandets senare klassiker som Kashmir, Black Dog, Stairway To Heaven eller Rock’n’Roll rymmer de här tre första albumen så mycket musikhistoria att de tveklöst bör vara obligatorisk lyssning för den som verkligen vill urforska rockhistoriens bästa och viktigaste ögonblick.

Claes Olson