8 maj 2014

UTGIVNINGAR 2007 års Polarpristagare Sonny Rollins

Doxy Records / Sony Music har släppts den tredje volymen i den s.k. Roadshow-serien med 2007 års Polarpristagare Sonny Rollins.

Sonny Rollins Road Shows Volume 3 [Doxy Records / Sony Music]

Det här är den tredje volymen i tenorsaxofonisten Sonny Rollins och Richard Corsellos Road Show-serie. Materialet är hämtat från konserter i Japan, Frankrike och USA 2001-2012. Rollins för med sig de egna kompositionerna Biji, Patanjali, Solo Sonny och Don’t Stop The Carneval. Someday I’ll Will Find You är signerad Noel Coward och Why Was I Born? kommer från paret Jerome Kern och Oscar Hammerstein ll.

Rollins grupper har skiftande utseende. Genomgående hörs Clifton Andersons trombon. Rollins är för övrigt Cliftons uncle. Stephen Scott medverkar som albumets enda pianospelare i ett nummer. Gitarristen Bobby Broom delar sin syssla med Peter Bernstein. Rollins ständige basist Bob Cranshaw är förstås med. Perry Wilson, Victor Lewis, Steve Jordan och Kable Walkins är alternerande trumslagare. Alternerar gör även percussionisterna Kimati Dinizulu och Sammy Figueroa.

När Rollins äntrar scenen i Saltana City i Japan välkomnas han av en lång applåd. I öppningstemat Biji är Andersson och Scott solister.  Därefter tar Rollins tenorsax vid i ett virilt solo. Vackra Someday I’ll Will Find You är en pärla i collaget. Rollins spelar gudabenådat lyhört och kittlande känsligt.

Riviga Patanjali sjuder av en utmanande intensitet. Här driver rytmavdelning Rollins till aggressiva stordåd. Få kan som han göra en solokonsert och jag minns hans utspel i skulpturparken på Modern Art i New York. I solonumret Solo Sonny håller han en lika hög nivå –  utspelet där är majestätiskt.

I Why Was I Born? är Rollins på ett flödande spelhumör där han i 24 minuter har huvudrollen med kraftfullt rytmiskt spel. Den avrundande Don’t  Stop The Carnival är ett givet inslag i Rollins repertoar och knyter samman mixturen på ett förlösande och avspänt sätt.

Göran Olson