23 april 2014

UTGIVNINGAR Svensk-amerikanskt möte på dansk mark

Den svenska saxofonisten Fredrik Kronkvist har tillsammans med en amerikansk trio spelat in sitt nya album i Köpenhamn.

Fredrik Kronkvist, Aaron Goldberg, Reuben Rogers, Gregory Hutchinson Reflecting Time [Connectiv / Plugged]

Saxofonisten Fredrik Kronkvist är en ytterst kreativ musiker med ett brett arbetsområde med framträdanden i många världsdelar. På den här skivan lierar han sig med tre amerikanska musiker av högsta klass. Aaron Goldberg är pianist, bas spelar Reuben Rogers och Greg Hutchinson är trumslagare. De har meriter från spel med musiker som Wynton Marsalis, Red Rodney, John Scofield, Joshua Redman samt sångerskorna Betty Carter, Diana Krall, Diana Reeves och Madeleine Peyrox. Fredrik Kronkvist svarar för skivans alla mycket attraktiva kompositioner, frånsett Ellingtons In A Sentimental Mood.

Inspelningen är gjord i Köpenhamn och musiken ges ut både på cd och 180 grams vinyl. Här får man känna den vitalitet och energi som Kronkvist äger. I heta Meltdown Blues – där han haft pianisten Mulgrew Miller i åtanke – är han med ett hårdsvängande komp i ryggen rejält på bettet. Cannonball Adderley finns i åtanke när gruppen går igång med  ett grovkornigt röj i bluesen Cannonballism. Här skall Goldbergs spel lyftas fram vid sidan av Kronkvists sylvassa spel. Det är ett medryckande  nummer där hela gruppens intensitet konstant ligger på g.

I den kluriga Straight To The Point finner man åter ett gudabenådat spel av de sinnrika musikerna vars vitalitet sannerligen kan försätta berg. Jag lyfter gärna fram Hutchinsons snärtiga spel. Tolkningen av Ellingons favoritkomposition In A Sentimental Mood är sval och skön. Där visar Fredrik Kronkvist vilken bra balladspelare han är fylld med eftertanke och värme. Den vackra Stay All The Way får altsaxen att slå ut i full blom i sina utflykter med ett inspirerande trumspel i botten. Goldbergs och Hutchinsons  idéflöden firar triumfer i Right Here Right Now. Den lyriska valsen Embraced lämnar utrymme för Reuben Rogers bas . Tenoristen Stanley Turrentine, en annan av Fredrik Kronkvists favoriter, hyllas i Likely

Göran Olson