6 mars 2014

UTGIVNINGAR Charlie Parkers Sverige-besök förevigat i bokform

I slutet av november 1950 besökte altsaxofonisten Charlie Parker (1920-1955), den då unga jazzens överstepräst, Sverige. Det var en sensation av mått och det var väl endast Duke Ellingtons besök 1939 som kunde göra äran stridig…

Martin Westin Charlie Parker i Sverige – med en avstickare till Köpenhamn [Premium Publishing]

På 40- och 50-talet utvecklade altsaxofonisten Charlie ”Bird” Parker jazzen tillsammans med trumpetaren Dizzy Gillespie och pianisten Thelonius Monk och var den nyuppfunna bebopstilens givne kung. I början fick musiken ett oförtjänt dåligt mottagande, men idag är det annat ljud i skällan.

Boken som Martin Westin minutiöst satt samman beskriver mötet med Parker på världsutställningen i Paris 1949 där den s.k. Svenska Paris-orkestern spelade. Med i gänget var klarinettisten Putte Wickman, altsaxofonisten Arne Domnérus, tenorsaxofonisten Carl-Henrik  Norin, trumpetaren Gösta Törner, pianisten Reinhold Svensson (som av den nyckfulla franska publiken verkligen fick gehör för sitt spel), basisten Simon Brehm och trumslagaren Sven Bollhem. Dessutom medverkade Alice Babs.

Det var tack vare Paris-orkestern som den svenska jazzen fick sitt internationella genombrott. Mycket genom tidningen Estrads redaktör Nils Hellström, som var den som lyckades locka ”Bird” att besöka Sverige.

19 september 1950 landade Charlie Parker på Bromma för en turn

I Stockholm och Göteborg framträdde man på konserthusen. En jazzklubb i de Von der Lindeska valven i Gamla Stan öppnade också dörrarna för Parker, som gjorde stormande succé. Från Göteborg fortsatta man sedan till Malmö, Köpenhamn och Jönköping. På vägen hann man även med en nattlig jamsession i Lund.é med tillsammans med svenska elitmusiker, en turné som även omfattade en avstickare till Köpenamn. I gruppen ingick Arne Domnérus, trumpetaren Rolf Ericson (nyligen hemkommen från USA), pianisten Gösta Theselius, basisten Thore Jederby och trumslagaren Jack Norén.

Jazzpaketet kom helt sensationellt även till Gävles Folkpark söndagen den 26 november. Enligt den mycket udda annonsen i Gefle Dagblad hade kvällen bl.a följande innehåll:

Stjärnevenemang

Charles Parker

Den moderna jazzens mest omtalade, den svarta altsaxofonisten direkt från Broadway tillsammans med den svenska ”DRÖMKVINTETTEN” Arne Domnérus – ”Roffe” Ericson – Thore Jederby – Gösta Theselius – Jack Norén.

TIDERNAS JAZZKONSERT

Klockan (precis) 20

DANS till kl. 24.00 till ”Drömkvintetten” o. Charles Parker

Kvällens entrépris var tre kronor för ståplats. Sittplatsen femtio öre dyrare.

Huruvida ”Drömkvintetten o. Charles Parker” verkligen spelade upp till dans råder det dock delade meningar om bland de lokala spisarna.

Intressant är att världsviolinisten Camilla Wicks var på plats i Gävle och kontaktade Parker efter konserten. Hon var i stan som solist med orkesterföreningen för en hyllningskonsert till Jean Sibelius som fyllde åttiofem år. Det svängde i Gävle det här veckoslutet…

Som avslutning på den tio dagar långa turnén arrangerades med kort varsel en extrakonsert på Nalen i Stockholm, där Putte Wickmans orkester fick frottera sig med Parker.

Göran Olson