20 februari 2014

UTGIVNINGAR Leo Lindberg

Nitton år gammal har jazzmusikern Leo Lindberg redan lyckats etablera sig på Stockholms jazzscen. I höst väntar en europaturné tillsammans med Grant Stewart och John Marshall. Just nu är han aktuell med egna albumet Leo’s Bag.

Leo Lindberg Leo’s  Bag [Stockholm Jazz Records / Plugged]

Unge Leo Lindberg, nitton år, är en av landets mest lovande och uppmärksammade jazzmusiker. Lovande känns nästan fel att påstå då han redan har etablerats sig stadigt i den stockholmska jazzaristokratin. Han hörs med Amanda Sedgwick, Bernt Rosengren, Kenji Rabson, Moussa Fadera samt har spelat med amerikanska trumpetarna Jeremy Pelt och Dwayne Clemons. Tenoristen Grant Stewart finns också i Leos CV. På gång till hösten väntar en turné i Europa med Stewart och trumpetaren John Marshall. Då finns även vårt land med på turnékartan.

Att spela med den egna trion där Kenji Rabson bas och Moussa Fadera trummor ingår ligger högt i kurs. Det är ett sammansvetsat gäng som ger Leo inspiration och öppnar fantasin. Skivan innehåller flera av Leos egna kompositioner som blandas med jazzstandards och två titlar från den amerikanska sångboken.

Leo har i botten influerats av pianisterna Bud Powell och Wynton Kelly vilket är en förnämlig källa att ösa ur även om Leo går in med egna tolkningar av materialet. Leos konstnärliga fantasi får raskt musiken att slå ut i full blom. Tekniskt finns det inget att ifrågasätta och rytmiken är magnifik. Har ytterst sällan hört någon så mogen svensk pianist i samma ålder. Bengt Hallberg är en av de få som tidigt visade samma kvalité. Med andra ord ett mycket högt och välmotiverat betyg. Självklart har också Kenji och Moussa bidragit till det fina slutresultatet.

Göran Olson