utgivningar 23 januari 2014

UTGIVNINGAR Sylvia Vrethammars Musik

I samband med utgivningen av Sylvia Vrethammars nya album marknadsfördes Musik bland annat i storbildsformat på Stureplan i Stockholm (bilden). Albumet är inspelat i två versioner och släpps även i en tyskspråkig version.

Sylvia Vrethammar Musik [Edition Rial / Warner Music]

Sylvia Vrethammars nya album Musik har gjorts i två versioner – en med svenska texter och en med tysk sång. Sångerskan, som förra hösten återvände till rampljuset i Sverige med sin medverkan i Så mycket bättre, är ju bosatt i Tyskland. Originalmelodierna har tyska titlar som hon satt svenska texter till. Musiken har hennes svärfar Heinz Giertz och hans son Alexander, Sylvias make, komponerat.

Albumet är i minsta detalj en genomarbetad produktion där melodier och texter tilltalar. Allt är högklassigt som foto och formarbetet. Det gäller självklart Sylvias naturliga sång och de välsnidade arrangemang av Magnus Lindgren, Jan Lundgren och paret Giertz som ramar in henne.

Nämnas skall att den tyska sångstjärnan Caterina Valente under sin karriär använde flera av melodierna vilket förstärker skivans klass. I den förnämliga orkestreringen hörs bland annat Kölns symfoniska stråkar vilket ger en fin kontrast till skivans mindre grupper. I den senare kategorin hörs bländande flöjttoner från Magnus Lindgren. Läckra toner kommer också från pianisten Jan Lundgren. Mäktig bas presterar som väntat dansken Mads Vinding och rytmisk stadga fås av landsmannen och trumslagaren Aage Tangaard.

Bättre omgivning har få sångerskor begåvats med – det är Sylvia verkligen värd. Hon har en mognad i sin formulering som berör och hennes lugna säkra rytmik skapar balans och intim kontakt. Nu frågar man sig när hon ger sig ut på en turné i sitt forna hemland där det är ont om artister av hennes dignitet.

Välkommen tillbaka Sylvia!

Göran Olson