utgivningar 7 januari 2014

UTGIVNINGAR Legenden Pastorius på ny DVD

Musikindustrins jazzkonnässör Göran Olson tipsar om en nyutgiven DVD med en konsert inspelad under den legendariske basisten Jaco Pastorius Japan-turné 1982.

Jaco Pastorius & Word of Mouth Big Band At Aurex Jazz Festival Tokyo 1982 [Jazz Door / Naxos]

En av den improviserade musikens viktigaste utövare under sjuttiotalet och in på åttiotalet var definitivt elbasisten, kompositören och arrangören Jaco Pastorius (1951 – 1987). Han lyfte fram elbasen till en position där instrumentets alla uttrycksmöjligeter togs tillvara på ett ditintills aldrig visat sätt. Speciellt när han utökade den bandlösa basens möjligheter till att skapa flageoletter och övertoner som fick instrumentet att inta en ny position i melodiskt ensemblespel och solopartier. Något sådant hade aldrig hörts tidigare från varken sig pop- eller  rockbasister. Dessutom gjorde hans stora händer det möjligt för honom att som exempel nå från halsens första läge ända upp till den sjunde positionen. Jaco blev snabbt en förebild för elbasister världen över.

Efter spel med popjazzikonerna Blood Sweat & Tears kom Jaco sedermera till Joe Zawinuls och Wayne Shorters Weather Report, där han ersatte Alphonso Johnson och snart var han på allas läppar. Med sin egen skiva Jaco Pastorius, med en sagolika version av Donna Lee, blev han snart en guru för basister. I hans eget storband Word Of Mouth Big Band, som existerade till och från under åttiotalet, hade han också  en viktig och framträdande roll som kompositör och arrangör. Där skapade han rytmisk energi och kreativitet i massor. Ibland hade han även hjälp med komponerandet av saxofonisten Bob Mintzer.

Word Of Mouth Big Band turnerade bland annat i Japan 1982, varifrån konserten på den här DVD:n är hämtad. Här finns en sprakande rytmsektion med digniteter som trumslagaren Peter Erskine och percussionisten Don Alias, som tillsammans med Jaco bildar ett storbandskomp av sällan hört slag. Arrangemangen har ett ovanligt sound med en accentuerad profil. steelbandspelaren Othello Molineaux är en viktig färgläggare. Det gäller också tubaspelare Dave Bargeron och bandets två valthornister. Randy Breckers laddade trumpet är som alltid en tillgång av klass. Tenorsaxofonisten Bob Mintzers är en ypperlig solist och melodipresentatör som förstärker Jacos unika kolorit.

Men frågan är om inte Toots Thielemans munspel svarar för konsertens klimax i Sophisticated Lady, Liberty City och Three Views Of A Secret. Hans och Jacos snabbreflekterande chat är musikalitet på högsta nivå. Så talar stora musikanter!

Efter avslutad Sophisticated Lady viskar Jaco ”papa was right” i Toots öra. Toots förstod inte vad Jaco menade. Efter konserten berättade Jaco därför att när han blev medlem av Weather Report ringde han stolt hem till sin trumspelande pappa i Florida och berättade om sitt engagemang hos den berömda gruppen. Pappan blev inte direkt impad utan sade till sonen.

– Du kan ringa hem när du fått spela med Toots som han ansåg vara störst. Det fick Jaco bekräftat under Sophisticated Lady. Papa was right!

Den manodepressive och alkoholiserade Jaco blev under ett slagsmål ihemstaden Fort Lauderdale 1987 ihjälslagen – och jazzen blev en stor personlighet fattigare…

Göran Olson