utgivningar 5 september 2013

UTGIVNINGAR Jonas Kullhammar och Helge Albin

Musikindustrins jazzkonnässör Göran Olson uppmärksammar den här veckan Jonas Kullhammar Quartets nya album och hyllar en av de intressantaste storbandplattor han hört på länge.

Jonas Kullhammar Quartet Låt Det Vara [Moserobie / Plugged]

Saxofonisten Jonas Kullhammars kvintett är framme vid sin avskedsplatta. Efter att ha rosat den svenska och internationella scenen under femton intensiva år och femton skivor upplöses nu gruppen. Därmed sägs adjö till gruppen vars öppna attityd och spontanitet varit ett starkt varumärke för svensk jazz.

Grundstommen på skivan består av Jonas Kullhammars tenorsax som är en effektiv skärbrännare. Torbjörn Gulz, kvartettens vise man, är pianist. Basist är Torbjörn Zetterberg och gruppen rundas av med den dynamiske trumslagaren Jonas Holgersson. Gruppen utstrålar en oemotståndlig spontanitet där fantasin får fritt utlopp. Det oförutsedda har på något vis alltid varit styrkan i gruppens musik. Den väckte en nyfikenhet som skapat en viss hängivenhet inför musikförloppet. Musikerna vågar ta chanser som oftast lett dem in på nya vägar där musiken aldrig stelnat. Det känns vemodigt när bandet kommit in på vägs ände.

I titelnumret Låt Det Vara lockas flera jazzvänner in i den ystra avskedsceremonin. Där blandar sig bland annat altsaxofonisten Per Ruskträsk Johansson och kornettisten Goran Kajfes in i det vilda scenario som växer sig starkare och starkare. Vilken finalfest! GO

Tolvan Big Band Effortlessly / Music By Helge Albin [Kopasetic Productions]

Tolvan Big Bands konstnärlige ledare rörblåsaren Helge Albin är en mycket välmeriterad kompositör och arrangör. Hans arrangemang har skapat ett förnämligt storbandssound som få svenska storbandskrivare nått fram till. Tolvans repertoar och styrka är att de spelar en egen musik utan att hantera covers från kända amerikanska arrangörer. Helge har varit mån om att få fram ett sound utan förlagor. Med eftertryck visas vilken utsökt skrivare han är. Han har även tillgång till starka solister som ger musiken en extra förgyllning vid sidan om hans auktoritära altsax såväl i lead som i soloposition. Utsökta altsaxsolon skapar han i Get Up! och Shortcuts.

Imponerande är den i Köpenhamn bosatte engelske trumpetaren och flygelhornisten Gerald Presencer som också hörs i Get Up! samt i Effortlessly. I Find Your Way Out pockar en annan trumpetare på uppmärksamhet, Fredrik Davidsson vars gnistrande solo ger eggande vibbar. Han följs upp av tenoristen Inge Peterssons avstressade tonflöde. Trombonisten Vincent Nilsson hänger också på med ett sprakande spel med growlsordin. I Bluesly Minor överraskar han med att spela alt-trombon inte alltför vanligt i jazzkretsar. Ola Åkermans trombon skall också framhållas i likhet med trombonsektionens subtila klang.

Bandets kompsektion skall också hyllas för sitt vitaliserande arbete. Pianist där är Jörgen Emborg. Basist är Patrik Albin och Lennart Gruvstedt spelar storbandstrumma på ett högt plan. Patrik är även lyckad solist i Bluesly Minor. Där hörs också den inspirerade altsaxofonisten Ulf Holmström. Cennet Jönssons svala sopransax exponeras i den vackra Stillness In Motion Här bildar Helges klanger en värdig inramning med sinnrika bakgrunder och accentueringar.

Harmoniske Pianisten Jörgen Elmborg är ensam i fokus i slutnumret Con Brio där han i presterar ett lockande solo. Här firar hans sensibla anslag triumfer. De impressionistiska klanger som Helge fört in är superba. Välstämda träblåspassager vid sidan av pianot är i verkligen tilltalande. Stycket är ett mästerverk i sig där Elmborgs graciösa tonval ger den redan guldstjärnevärda skivan än mer glans. Helges storbandskiva går utanpå det mesta i genren. GO