30 augusti 2013

SVERIGETOPPLISTAN v.35 ”Bob Dylan-bootleg” ny listetta

Med ett ”bootleg-album” huvudsakligen sammanställt av alternativa tagningar, överblivet material och demoinspelningar intar den senare i höst åter Sverige-aktuelle Bob Dylan Another Self Portrait (1969-1971)[Columbia / Sony Music] den här veckan den svenska albumlistans första plats. På singellistan regerar Avicii Wake Me Up [Avicii Music / Universal Music] – registrerad för fem gånger platina – efter elva veckor på listan fortfarande överlägset.

Bob Dylan Another Self Portrait (1969-1971) [Columbia / Sony Music] är det tionde albumet i The Bootleg Series och fokuserar på det som bland Dylan-fans och konnässörer  allmänt brukar betraktas som den amerikanske rockpoetens första stora svacka. När albumet Self Portrait släpptes inledde den ansedda amerikanska tidskriften Rolling Stone sin recension med frågan: What is this shit? Med åren har dock den tidsperiod som utöver Self Portrait även producerade albumen Nashville Skyline och New Morning kommit att omvärderas – och att fansens intresse för inspelningarna är stort bevisas av veckans förstaplats på SverigeTopplistan.

Det är dock relativt små marginaler som skiljer de tre bästsäljande albumen i landet just nu. På andra plats följer Lasse Stefanz Trouble Boys [Mariann / Warner Music] Dylan tätt i hasorna och på tredje plats tar Mando Diao Infruset guld [Musica de La Santa / Sony Music] rygg på de topplacerade framför.

Veckans näst högsta nykomling är Rikard Wolff Första lågan [Columbia / Sony Music] på fjärde plats. Tredje högsta nykomling är Drifters Jukebox [Frituna / Warner Music] som går in på plats 10.

På singellistan är förändringarna från vecka till vecka nuförtiden sällan stora. Därför är det anmärkningsvärt starkt att Veronica Maggio Sergels Torg [Universal Music] den här veckan debuterar så högt som på sjunde plats. Framför henne ligger samma titlar som förra veckan topp 6, med Avicii Wake Me Up [Avicii Music / Universal Music] som ohotad etta.

Längre ner på singellistan gör One Republic Counting Stars [Mosley Music / Interscope / Universal Music] entré på plats 43. På nya etiketten Artist House debuterar The Fooo Build A Girl [Artist House / Sony Music] på plats 49.

På samlingslistan byter veckans etta Absolut Dance Summer 2013 [EVA / Sony Music] plats med förra veckans topplacerade Absolut Summer Hits 2013 [EVA / Sony Music]. På den totala albumlistan placerar sig albumen på platserna 5 och 6.

På dvd-listan avancerar Pink Floyd The Wall [Sony Music Video / Sony Music] från förra veckans plats 19 till första plats.

Claes Olson

Länk:

www.sverigetopplistan.se