26 juni 2013

UTGIVNINGAR Siljabloos 50-tal

Den här veckan har MI:s jazzskribent Göran Olson bland annat lyssnat sig igenom en ny 3CD-samling med Gunnar Siljabloo Nilsson, en konsert med Keith Jarretts trio, klassiska nummer med sångerskan Carmen McRae och tysk storbandsjazz från 50-talet.

Gunnar Siljabloo Nilsson 1951-1957  [Vax Records / Naxos]

Klarinettisten och sångaren Gunnar Siljabloo Nilsson (1925-1989) var en av femtiotalets stora svenska spelemän. Han var ett naturbarn av format oavsett om han lät sin kvarpa ljuda eller när han sjöng jazz på ett sätt som få inhemska sångare kommit i närheten av – Svante Thuresson undantagen. Siljabloo levde långa stunder ett hektiskt liv som han till slut ändrade på. Han var kung på Nalen där han ingick i Carl-Henrik Norins orkester i flera år. Det bandet passade honom genom den jazzkänsla som Carl-Henriks arrangemang andades. Sången hade inspirerats av Mel Tormé och klarinetten andades stundtals Artie Shaw.

Musiken är inspelad 1951-1957 och många melodier har ej varit utgivna tidigare. Några spår är hämtade från Helsingfors. CD1 och CD2 i den här 3CD-samlingen visar norrlänningens jazziga begåvning. CD3 visar hans närmande till schlagervärlden inramad av större orkestrar. Stor omgivning fick han också av Expressens Elitorkester och Norins studioband. Repertoaren är omväxlande och standards som Night And Day, Summertime, It’s The Talk Of Town, Sonny Boy, Stormy Weather och Destination Moon mixas med bebopnummer som hans och Norins Siljabloo, Joe Carrolls Oh-Shoo-be-doo-be, där hans personliga scatsång imponerar.

Från schlageravdelningen kommer Farfar Dansar Mambo, Anna Du Kan Väl Stanna och Kyss, Kyss, Kyss. Sammantaget en värdefull påminnelseom en genuin jazzmusiker. På köpet får man därtill lyssna till strålande solon från bl.a Norin, pianisten Rune Öfwerman och altsaxofonisten Bo Magnusson. GO

Keith Jarrett / Gary Peacock / Jack De Johnette Somewhere [ECM / Naxos]

Keith och hans mannar har här hämtats från en konsert i Luzern, Schweiz 2009. Som fallet ofta är har trion med några få undantag använt sig av melodier från The Great American Song Book. Jarretts Deep Space inleder för att sedan övergå i Miles Davis Solar. Everywhere kommer också från Jarretts bibliotek. De idag sällan spelade Stars Fell On Alabama och Between The Devil And The Deep Blue Sea får en delvis ny kostymering som attraherar. Trombonisten och sångaren Jack Teagardens tolkning av Alabama är här lagd åt sidan genom det långsamma tempo som används. Between The Devil…… inleder Jarrett i stridestil innan trion går över i ett lätt lekfullt spel där musikernas flexibilitet gör musiken spirituell och mycket levande.

Lyriskt förförande är Leonard Bernsteins Somewhere där Peacock och Jarrett bygger upp ett genialt samspel. Melodin går sedan över till Jarretts stämningsfulla Everywhere. Dryga nitton minuter tar den lyckade sammankopplingen.  Bernstein har även sin expressiva Tonight med. Den spelas i ett snärtigt tempo som visar att spelarna kastar sig loss hejdlöst svängigt. Konserten avrundas med I Thought About You som spelas i ett avslappnat balladtempo som visar spelarnas höga klass. GO

Orchester Kurt Edelhagen Big Band Live feat. Mary Lou Williams And Catarina Valente [Jazzhaus / Naxos]

Den tyske storbandsledaren Kurt Edelhagen var ett tungt namn inom den mellaneuropeiska jazzen. Speciellt under femtiotalet då hans orkester var fast knuten till Sydwest Rundfunk och Westdeutsche Rundfunk i Köln. Orkestern hade inspirerats av Stan Kentons sound men hade också rena swingnummer i notmapparna. Dit hör Lester Leaps In och Tuxedo Junction. Bland melodierna från The Great American Song Book återfinns You Go To My Head, The Man I Love, Easy To Love, Pennies From Heaven, There´s No You och They Can´t Take That Away From Me.

Här presenteras orkestern i årsmodell 1954 där man har med sig gästsolisten stridepianisten och arrangören Mary Lou Williams och sångerskan Catarina Valente som kommer in i Pennies From Heaven. Mary Lou Williams har två kompositioner med: Blues On The Bongo Beat samt Nancy And The Colonel. Självklart är hon där huvudsolist. En svaghet är tyvärr att konvolutet i övrigt saknar uppgifter om vilka musiker som är skivans solister. GO

Carmen McRae The Complete 1946-1955 [Chant Monde / Naxos]

En av vokaljazzens viktigaste utövare var Carmen McRae född i New Yorks Harlem 1920. Hon var också en flitigt anlitat pianist bland annat med Mercer Ellingtons band. På legendariska bebopklubben Milton’s Playhouse i Harlem framträdde hon med stilbildare som trumpetaren Dizzy Gillespie, trumslagaren Kenny Clarke och basisten Oscar Pettiford. Hon kom även att ingå i Count Basies storband. Det här dubbelalbumet innehåller dryga fyrtio nummer där Carmen hörs med skiftande orkestrar som Mercer Ellingtons och Larry Elgarts stora band. Med Sammy Davis hörs hon i A Fine Romance och I Go For You, båda inspelade av Decca. Andra etiketter är Stardust och Bethlehem. Med gitarristen Mundell Lowe sjunger hon Supper Time. Bland  välkända melodier finns A Foggy Day, Easy To Love, Just One Of Those Things, My One And Only Love samt I´ll Remember April. GO

Göran Olson