22 november 2012

UTGIVNINGAR Putte Wickmans liv i bokform

Musikindustrins musikskribent Göran Olson är en av medförfattarna till den nyutkomna boken Putte Wickman, klarinettist utgiven av Svenskt Visarkiv i samarbete med Bo Ejeby Förlag. Med boken medföljer även samlings-cd:n Putte Wickman under 6 decennier.

Jazzforskaren och musikproducenten Jan Bruér har fungerat som bokens redaktör. Redan 13 år gammal intervjuade han Putte Wickman första gången, 1956. Boken om Putte Wickman är ingen självbiografi i egentlig bemärkelse, men den innehållsrika första halvan av den bygger på två intervjuer han gjorde med jazzskribenten Lars Westin 1995 och 1997, kompletterade med bl.a en intervju som Bruér gjorde 1981. Den genom tiderna kanske främste klarinettisten, även ur internationellt perspektiv, berättar frikostigt och öppenhjärtligt om sin långa karriär.

Idén till boken kommer från Putte Wickmans vänner Göran Olson, Christina Mattson och Göran Dyhlén samt frun Sylvia Wickman. Musikindustrins Göran Olson ligger dessutom bakom flera av bokens texter och intervjuer samt sammanställningen av den omfattande årskrönikan PW CV.

Andra bidragsgivare i form av minnen och texter är bl.a Svend Asmussen, Hasse Burman, Rune Öfwerman, Rune Gustafsson, Jan Lundgren, Viktoria Tolstoy och en lång, lång rad av Wickmans många olika musikerkollegor och jazzvänner genom åren.

Sammanfattningsvis blir det hela ett färgstarkt pussel av texter och bilder som berättar en rik historia om ett rikt liv i musiken.

Ett extra plus förtjänar boken för den avslutande diskografin, som förmodligen är komplett – i bemärkelsen ”så gott det är möjligt”: Putte Wickman var under hela sin långa karriär oerhört produktiv även på skiva. Från den första inspelningen som gjordes 14 februari 1945 (Jamsession med Expressens favoritorkester, på etiketten Sonora) fram till  den dvd-utgivna hyllningskonserten med Anders Berglunds Orkester som gjordes på Stockholms konserthus 9 oktober 2005 – bara fyra månader före mästarrens död.

Boken Putte Wickman, klarinettist är ett värdigt testamente.

Claes Olson