27 september 2012

GRAMMIS till Cirkus

Efter två år på Operan i Stockholm flyttar Grammis till Cirkus på Djurgården. Det var den ena huvudnyheten när Ifpi på onsdagen arrangerade Grammismingel. Den andra är att SVT nu åter placerar Grammis i sändningsblocket ”prime time”. När Grammis 13 arrangeras 20 februari blir det sändning från kl. 20.00.

– I TV-sammanhang är det en jättegrej att ligga på denna tid, sa Björn Wahren, projektledare för SVT, vid eftermiddagsminglet på nattklubben Collage.

Kvällens värd, VD Ludvig Werner på Grammisarrangerande Ifpi, tog även han upp TV-aspekten i sin presentation av Grammis 2013:

– Det var två bra år på Operan, då jag tror vi alla märkte hur Grammis åter ökade i status och värdighet. Men Operan var inte helt lätt att arbeta i för TV, sa Werner bland annat.

Efter galan på Cirkus återvänder mycket riktigt musiksällskapet till Kungsträdgården. Själva festen arrangeras nämligen återigen i Operakällarens samtliga festlokaler. Föreställningen produceras ånyo av HELENA&SOFIE.

Liksom tidigare är det musikbolagen som nominerar samtliga bidrag till Grammis. Därefter vidtar juryarbetet där ett femtiotal personer med stor och bred musikkunskap röstar fram de fem nominerade samt vinnaren i huvuddelen av priskategorierna.

I kategorin ”Årets musikvideo” går priset till regissören och där sker röstningen av en särskilt utvald jury. I kategorierna ”Årets artist”, ”Årets album”, ”Årets svenska internationella framgång”, ”Årets nykomling” och ”Årets producent” röstas de fem nominerade samt vinnaren fram av den specialjury som infördes till Grammis 11. Medlemmarna i specialjuryn är handplockade av Grammiskommittén.

Vinnaren av hederspriset utses av IFPI:s medlemmar. ”Årets låt” utses av svenska folket genom en publik omröstning på webben.

De nominerade kommer att tillkännages vid en pressträff i december. För att kunna delta i Grammis ska produktionen ha givits ut i Sverige för första gången under perioden 1 december 2011 till och med 30 november 2012.

Grammis arrangeras av IFPI, musikbolagens intresseorganisation.

Tävlingskategorierna i Grammis 13

Årets album

Årets artist

Årets barnalbum

Årets dansband

Årets elektro/dans

Årets folkmusik/visa

Årets hederspris

Årets hiphop/soul

Årets hårdrock/metall

Årets jazz

Årets klassiska

Årets kompositör

Årets låt

Årets musikvideo

Årets nykomling

Årets pop

Årets producent

Årets rock

Årets svenska internationella framgång

Årets textförfattare

För uppdateringar och nyheter om Grammis kan man med fördel söka upp prisets sida på Facebook eller följa på Twitter: @GrammisSverige #Grammis13. Som vanligt finns även hemsidan www.grammis.se.

Lars Nylin

Bilden fr.v. Bosse Lundquist, Ludvig Werner och Per Kviman.