14 september 2012

v.37 Ny trio med Bob Dylan i topp

Med nya albumet Tempest [Columbia / Sony Music] övertar Bob Dylan den här veckan albumlistans topp – med bred marginal. Albumlistans tvåa Mark Knopfler Privateering [Mercury / Universal Music] och trean Agnes Veritas [Roxy Recordings / Universal Music] – som liksom Dylan är nykomlingar på listan – får på totallistan även se sig distanserade av Absolute Music 70 [EVA / Universal Music]. Singellistan toppas fortfarande av dubbelt platinasäljande Stiftelsen Vart jag än går [Marm Music / Universal Music].

Tempest är Bob Dylans tredje albumetta i Sverige. Noterbart är att alla hans förstaplaceringar är med album utgivna på 2000-talet. Utöver nu aktuella Tempest handlar det om Together Through Life från 2009 och Love Anf Theft från 2001. Sedan millenniumskiftet har Dyan dessutom haft ytterligare en rad stira framgångar på SverigeTopplistan: 2000 gick The Very Best Of Bob Dylan in på SverigeTopplistans fjärde plats, 2002 placerade sig albumet Modern Times på andra plats, 2009 gick Dylans Christmas In The Heart in på sjätteplats och 2010 klättrade The Whitmark Demos 1962-1964 (Bootleg Series vol. 9) upp till en femteplats.

För Mark Knopfler (som för övrigt var förband till Bob Dylan i Skandinavien förra hösten) är veckans andraplats hans tredje detta decennium. 2000 belade hans Sailing To Philadelphia samma plats, liksom Emmylou Harris-samarbetet All The Riadrunning 2006.

Varken Dylan eller Knopfler återfinns på singellistan – men det gör den på albumlistan tredjeplacerade nykomlingen Agnes, vars platinasäljande singel One Last Time [King Island Roxystars Recordings / Universal Music] denna vecka återfinns på plats 36.

Efter ovannämnda tättrio är Cat Power Sun [Matador / Cosmos-Playground] veckans högsta nykomling med en 15:e plats på albumlistan. Veckans två högst placerade svenska nykomlingar på albumlistan ligger båda på den nystartade etiketten Comedia: Views A Homp A Stomp A Jump A Shout [Comedia / Despotz / Cosmos-Playground] debuterar på plats 25 och stockholmsbandet Oh My O Sail Away [Comedia / Despotz / Cosmos-Playground] på plats 37.

Singellistan toppas även denna vecka av samma fyra svenska akter som förra veckan, dock med några inbördes förändringar. Stiftelsen Vart jag än går [Marm Music / Universal Music] toppar denna vecka listan före snabbt klättrande Nause Hungry Hearts [Universal Music] på andra plats, Icona Pop I Love It [Record Company Ten / Universal Music] på plats 3 och Linnea Henriksson Lyckligare nu [Epic / Sony Music] på plats 4. Enda nykomling är Flo Rida I Cry [Atlantic / Warner Music] på plats 44.

På samlingslistan går Absolute Dance Music Autumn 2012 [EVA / Sony Music] som nykomling in på andra plats bakom Absolute Music 70 [EVA / Universal Music].

För sextonde veckan i rad toppar One Direction Up All Night – The Live Tour [SYCO /Sony Music] dvd-listan.

Lars Nylin

Länk:
www.sverigetopplistan.se