13 september 2012

Jazz på finska och LSD från Sverige

MI:s jazzexpert Göran Olson slår den här veckan ett slag för jazz från vårt grannland i öst samt LSD (Trio Colossus: Lindborg Sjöstedt & Daniel) från Sverige.

Jussi Fredriksson Jazz Wars l & ll [Fredriksson Music / Plugged]
Det är förvånansvärt sällan som skivor från Finland letar sig in i det utbud som vi på västra sidan av Östersjön och Bottenviken tillgodoses med. Mycket egendomligt då grannlandet har många musiker av klass att bjuda på.
Pianisten, keyboardspelaren och kompositören Jussi Fredrikssons grupp är ett talande exempel. Jussi Fredriksson har komponerat all musik och hans spel är underfundigt och lockar örat. Med sig har han saxofonisten Joonatan Rautio, trumpetaren Jukka Eskola, gitarristen Marzi Nyman, basisten Jori Huhtata och Jukkis Uotila trummor – en samling musiker av mycket hög nivå. Musiken kan beskrivas som urban nutidsjazz med många skiftningar i klang och rytmik.
Den rytmiska delen imponerar med sin intensitet och starka puls där Jukkis Uotilas trummor är en dynamo med aldrig sinande sisu. Att Toots Thielemans har honom som den här världsdelens ledande på instrumentet visar också på Jukkis stora bredd och mångsidighet.
Joonatan Rautio är även han en spelare som inger respekt. Med ett rakryggat auktoritärt tenorsaxspel ger han gruppen en markerad profil. Jukka Eskolas gnistrande trumpet är också tilldragande i sitt smått aggressiva spel.
Marzi Nymans gitarr fäster jag mig vid i Hesitation där gruppens fria utspel får musiken att närma sig kokpunkten. Juri Huhtalas basfigurer bidrar också till gruppens rytmiska potens. GO

LSD Trio Colossus: Lindborg Sjöstedt & Daniel [pb7 / Plugged]
Årets mottagare av Arne Domnérus Guldsax är Fredrik Lindborg. En Ytterst välmotiverad utnämning då Fredrik de senaste åren svarat för ett extraordinärt spel med omväxlande tenorsax, barytonsax och klarinett.
Skivorna The One och The General visade tydligt hans begynnande storhet och med dagens skiva har hans Sonny Rollins-besläktade spel nått zenit.
Fredrik har här skrivit fyra melodier: Mustang, Trapped, Psalm och The Colossus. Övriga inslag är It Ain’t Necessarily So, Ellingtons Solitude och Ellington / Billy Strayhorns verk Sunset And The Mockinbird (från sviten Such Sweet Thunder). Ett överraskande inslag på repertoaren är Sven-Ingvars danshakshit Börja Om Från Början, som här får en omtumlande lekfull version.
Trions sound varieras kraftigt genom Fredriks instrumentbyten. Som barytonspelare med kraft och stor ton gör han en strålande tolkning av Solitude. Här uppmärksammas basisten Martin Sjöstedts spel med och utan stråke. Som solist är han en klok pudel i sitt tonval. Trio Colossus ger också ytor för den förträffliga basen. Samspelet med Fredrik plussat med trumslagaren Daniel Fredriksson vittnar om en stark gruppkänsla.
Det strålar av optimism kring trion som öppet och ärligt skapar levande musik som fastnar likt kardborrband i öronen. Kardborraktigt är också Fredriks brölande tenor i den ystra Wild Mustang. Här går trion på högvarv på ett sätt som få svenska grupper mäktar. I Sunset And The Mockingbird ger barytonsaxen associationer till såväl Harry Carney som Gerry Mulligan. Basklarinetten är i Fredriks händer i Trapped. Han får det relativt svagt ljudande instrumentet att inta ett kraftigare och utmanande uttryck.
Mötet med trion blev en upplevelse av mått och skivan rekommenderas spisare som suckar efter fräsch och fyndig jazz – personlig sådan. GO