16 augusti 2012

Klart för final i Svensktoppen nästa

Nu är det klart vilka åtta bidrag som kommer att medverka i finalen av Svensktoppen nästa på Liseberg i Göteborg, en final direktsänds i P4 Sveriges Radio söndag 26 augusti. Sedan några dagar tillbaka rullar de åtta låtarna på hög rotation i P4:s 25 lokala kanaler. Vinnaren får en plats som utmanare på Svensktoppen och erbjuds även en plats i Melodifestivalen 2013.

De åtta finalisterna har valts ut av totalt 945 inskickade bidrag.

– Årets Svensktoppen nästa har resulterat i en mängd bra nya originallåtar, säger projektledaren och tillika jurygruppens ordförande Maths Broborg. Det har varit en svår men rolig uppgift för jurygruppen att välja ut de åtta som kommer att uppträda live inför publik under finalen på Liseberg och i P4:s direktsändning.

Finalen leds av Annika Jankell och Lasse Kronér. I juryn har följande personer ingått: Maths Broborg projektledare, Christer Björkman (Melodifestivalgeneral), Carolina Norén (producent och programledare för Svensktoppen), Kerstin Behrendtz (musikredaktör, Sveriges Radio) och Kaj Kindvall (musikjournalist och programledare).

Årets finalister:
P4 Blekinge: Vapenbröder /Vapenbröder
P4 Gotland: It makes me crazy / Clara Klingenström
P4 Gävleborg: Alla broar som jag bränt / Adam Sagström
P4 Göteborg: I wanna go / Tezza Ericsson
P4 Jönköping: Minnen från igår / Kalle Nilsson
P4 Stockholm: Drop the fight / Therese Fredenwall
P4 Västmanland: Real life fairytale / Elvira Fisk
P4 Uppland: From the start / Chris Michols

P4:s rikstäckande musiktävling Svensktoppen nästa arrangeras i år för femte året i rad. Både nya och etablerade låtskrivare och artister kan vara med och tävla med nyskrivna låtar. Vinnaren av musiktävling får sin musik spelad för en miljonpublik och har en garanterad plats som utmanare på Svensktoppen. Nytt för i år är att vinnande artist i Svensktoppen nästa erbjuds en plats i Melodifestivalen 2013. P4:s 25 lokala kanaler har under våren och sommaren arrangerat deltävlingar.

Fjolårets vinnare Manuel Fervenza från Veberöd vann tävlingen med låten The lucky one som sedan låg på Svensktoppen i sex veckor.

Claes Olson