28 juni 2012

ALMEDALEN Musikundret presenteras och diskuteras

Musikbranschen finns med även i årets Almedalsvecka. I synnerhet på tisdag 3/7 då Tillväxtverket och Musiksverige för politiker och andra under ett seminarium presenterar de siffror över svensk musikexport som MI redovisade förra veckan.

Seminariet behandlar det svenska musikundret ur ett politiskt och ekonomiskt perspektiv och fokuserar på musikbranschens betydelse för exportnäringen och för Sverigebilden.

Seminariet är uppdelat i två delar. I den första delen presenteras musikbranschens statistik för 2011 och sedan görs en jämförelse av den ekonomiska utvecklingen sedan 2010. Den andra delen är ett politikersamtal om vilka insatser som behövs för att öka den svenska musikexporten.

I februari presenterade organisationen Musiksverige tillsammans med Tillväxtverket för första gången någonsin en ekonomisk kartläggning av den svenska musikbranschen. Statistiken omfattade år 2010, och i Visby presenterar vi statistik för 2011.

Det blir då första gången som man kan följa musikbranschens ekonomiska utveckling över tid. Musiksverige samlar den svenska musikbranschen och arbetar för att ge svensk musik bästa möjliga förutsättningar att skapas, utvecklas och spridas.

Medverkande:

Ewa Björling, Handelsminister. Stina Westerberg, Generaldirektör, Musikverket. Lars Nyberg, Senior Adviser, Tillväxtverket. Elisabet Widlund, VD, Musiksverige. Tobias Nielsén, Kulturekonom, Volante. Linda Portnoff, Ekonomie doktor, Volante. Christer Nylander, Riksdagsledamot (FP). Klas Rabe, Programansvarig Kulturella och kreativa näringar, Tillväxtverket. Sven-Olof Bodenfors, Ordförande, Rådet för kreativa och kulturella näringar. Annika Rembe, Svenska Institutet.

Plats: Länsteatern, Bredgatan kl 15-16.30

Men det finns även andra punkter då musikfolk förekommer. Ett axplock: 5/7 arrangeras ett seminarium med rubriken ”Varför Popkollo bara för tjejer?” med organisationen Popkollos Hanna Rothelius i huvudrollen. Platsen är Almedalens bed & breakfast, Tage Cervins gata 3b, klockan 13-13.45.
Samma dag klockan 17.30-18.00 diskuteras under rubriken ”Sexism och machokultur i operavärlden”. Platsen är Axess-scenen, Tage Cervins gata 4 och de medverkande är Mats Wiklund, redaktör, Axess Magasin. Camilla Lundberg, musikkritiker och folkbildare. Helena Röhr, operaregissör.
Av partierna, Almedalsveckans huvudrollsinnehavare, är det bara Vänsterpartiet som satsar på en renodlad kulturrubrik. Den arrangeras 4/7 och har vinjetten ”Kultur för glädje och motstånd”.

Två konserter under veckan: Timbuktu, 2/7, E-Type, 5/7, båda på Gutekällaren.

Lars Nylin

Foto: Petronella Nylin Blomberg