8 maj 2012

POLAR MUSIC PRIZE Paul Simon och Yo-Yo Ma årets pristagare

Idag offentliggjordes att årets Polarpris har tilldelats den i sommar Sverige-aktuelle Paul Simon och cellisten Yo-Yo Ma. Priset delas ut av H.M. Konungen tisdag 28 augusti i Stockholms Konserthus. Liksom tidigare år kommer det i samband med själva prisutdelningen arrangeras en rad olika musikrelaterade arrangemang i huvudstaden.

H.M. Konungen delar ut priset på en miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdag 28 augusti i Stockholms Konserthus. Efter prisutdelningen följer en bankett i Vinterträdgården på Grand Hôtel. För tionde året i rad sänds utdelningen av Polar Music Prize i TV4, liksom förra året i direktsändning från prisceremonin. Senare på kvällen sänds ett sammandrag från ceremoni och bankett.

Prismotivering för Yo-Yo Ma:
Polarpriset 2012 tilldelas Yo-Yo Ma, vår tids ledande cellist. Yo-Yo Ma har, med sin virtuositet och sitt stora hjärta, vigt sitt liv åt musikaliska resor över hela världen. Med sin cello och sin nyfikenhet i bagaget har han färdats längs Sidenvägen och korsat såväl kulturella som musikaliska gränser. Yo-Yo Ma förenar människor över hela världen och visar oss att musik är kommunikation, passion och utbyte av erfarenheter.

Prismotivering för Paul Simon:
Polarpriset 2012 tilldelas Paul Simon. Ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet ”world class songwriter”. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara ”troubled waters” utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter. Med fulländat pophantverk, ständigt nyskapande arrangemang och texter som fångar sin tid, har Paul Simon byggt ett bibliotek av sånger som kommer att vara öppet för all framtid.

Helgen innan själva prisutdelningen presenterar Konserthuset och Polar Music Prize en konsert med Yo-Yo Ma och Kungliga Filharmonikerna under ledning av Sakari Oramo. Konserten hålls lördagen den 25 augusti kl.19.00 i Stockholms Konserthus.

22 juli framför Paul Simon tillsammans med Ladysmith Black Mambazo sitt album Graceland [Columbia / Sony Music] på Ericsson Globe i Stockholm..

I samband med utdelningen av årets Polar Music Prize kommer det att arrangeras Polar Music Talks, där årets pristagare samtalar om sin musik och sitt konstnärskap. Dessutom arrangeras det, liksom de senaste åren, även en dag med Polar Music Sessions, med tal, trendspaningar, paneldebatter, diskussioner och underhållning. Polarprisets arrangörer sätter fokus på ”hur musik och underhållning blir en allt viktigare del av samhället och där nya kanaler förändrar spelreglerna och skapar möjligheter inom såväl kultur som näringsliv för alla oss som älskar att skapa och njuta av musik.”

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson. Styrelsen för priset består idag av representanter från familjen Anderson, SKAP och STIM. Uppgiften att granska priskandidater samt att välja slutgiltiga pristagare tillfaller Prisnämnden för Polar Music Prize, som består av internationellt kända artister och musiker samt andra nyckelpersoner inom den svenska musikvärlden.

Claes Olson

Länk:
www.polarmusicprize.org

POLAR MUSIC PRIZE
Tidigare pristagare

2011 Kronos Quartet och Patti Smith
2010 Ennio Morricone och Björk
2009 José Antonio Abreu & El Sistema och Peter Gabriel
2008 Renée Fleming och Pink Floyd
2007 Steve Reich och Sonny Rollins
2006 Valery Gergiev och Led Zeppelin
2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau
2004 B.B. King och György Ligeti
2003 Keith Jarrett
2002 Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba
2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen
2000 Bob Dylan och Isaac Stern
1999 Stevie Wonder och Iannis Xenakis
1998 Ray Charles och Ravi Shankar
1997 Eric Ericson och Bruce Springsteen
1996 Pierre Boulez och Joni Mitchell
1995 Sir Elton John och Mstislav Rostropovich
1994 Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones
1993 Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski
1992 Sir Paul McCartney och The Baltic States