4 maj 2012

v 18 Kent toppar svensk supervecka

Fem svenska nykomlingar toppar veckans albumlista. Rakt in i topp går Kent med Jag är inte rädd för mörkret [Universal/Universal Music]. Även på sitt nya skivbolag upprepar Jocke Berg & co därmed något de uppnått vid varje utgivning sedan 1996 års Verkligen. Albumet stod för hela 39 % av artistalbum-försäljningen. Europe toppade med sitt senaste album men får nöja sig med en hedersam plats 2 för Bag of Bones [Gain/Sony Music].

The Playtones har nått plats 1 med sina första album. Trean Rock The Road [Lionheart/Universal Music] går in just som nummer 3. På plats 4 lägger sig Raubtier, Norrbottens svar på Rammstein, med debutalbumet Från Norrland till helvetets port [Despotz Records/Cosmos-Playground]. Streaplers är nummer 5 med På egna vägar [Metronome/Warner Music]. Detta är dansbandets bästa placering på albumlistan sedan 1975 års Bugga.

Nio album på topp 10 är svenska. På plats 13 finns nästa nykomling, också den svensk, i form av Da Buzz-kopplade duon Broken Door. Karlstadbandets debutplatta heter Time For Changes [Metronome/Warner Music]. På plats 19 bryts det svenska nyhetsmönstret. Där finns danske Rasmus Seebach med Mer' end kaerlighed [Universal/Universal Music].

På plats 19 finns veckans starkaste ickenordiska nyhet. Förre White Stripe-sångaren Jack White placerar sig så med solopremiären Blunderbuss [XL Recordings/Cosmos-Playground].

Även på singellistan gör Kent rejält avtryck trots att deras högst placerade låt, 999, ligger först på plats 10. Denna kompletteras nämligen med ytterligare sju titlar på topp 60. Inte sedan Veronica Maggios segersommar 2011 har en artist så dominerat topp 60.

Veckans andra nummer 1 finns på den klassiska listan. Orchestra Mozart med Isabelle Faust och under ledning av Claudio Abbado finns där med Beethoven/Berg:Violin Concertos [Harmonia Mundi/Naxos].

Lars Nylin