25 april 2012

EU-kommisonen sa ja till Sony ATV + EMI

Sony/ATV leder ett konsortium som i övrigt innehåller exempelvis Michael Jacksons dödsbo och branschlegenden David Geffen. Det mest tyder på att EMI Music Publishing om affären går genom förblir en separat enhet när det kommer till A&R och låtskrivarrelationer, medan Sony/ATV tar över administrationen.

Vissa kritiker – som Warner Music och de oberoende bolagens organisation Impala – har protesterat mot köpet och menar att det skapar en allt för stor enstaka part i förlagssammanhanget. I synnerhet i Storbritannien skulle det sammanslagna bolaget bli dominant. Sony/ATV har kontrat med att säga att man ska sälja ett antal brittiska kataloger.

I samband med att EU:s konkurrenskommisionär Joaquín Almunia meddelade EU:s ståndpunkt sa han: ?They (sony/ATV & co – MI:s anmärkning) offered to divest valuable and attractive catalogues containing bestselling titles as well as works of successful and promising authors. I am therefore satisfied that the competitive dynamics in the online music publishing business will be maintained so as to ensure consumer choice and cultural diversity”.

Nästa steg är att amerikanska konkurrensmyndigheter säger sitt i frågan. Den allmänna uppfattningen är dock att det snarast brukar vara EU som har invändningar, få förväntar sig ett nej i USA.

Gällande Universal Musics köp av skivbolaget EMI Music återstår fortfarande besked från båda sidor av Atlanten.

Lars Nylin

Sony/ATV leder ett konsortium som i övrigt innehåller exempelvis Michael Jacksons dödsbo och branschlegenden David Geffen. Det mest tyder på att EMI Music Publishing om affären går genom förblir en separat enhet när det kommer till A&R och låtskrivarrelationer, medan Sony/ATV tar över administrationen.

Vissa kritiker – som Warner Music och de oberoende bolagens organisation Impala – har protesterat mot köpet och menar att det skapar en allt för stor enstaka part i förlagssammanhanget. I synnerhet i Storbritannien skulle det sammanslagna bolaget bli dominant. Sony/ATV har kontrat med att säga att man ska sälja ett antal brittiska kataloger.

I samband med att EU:s konkurrenskommisionär Joaquín Almunia meddelade EU:s ståndpunkt sa han: ?They (sony/ATV & co – MI:s anmärkning) offered to divest valuable and attractive catalogues containing bestselling titles as well as works of successful and promising authors. I am therefore satisfied that the competitive dynamics in the online music publishing business will be maintained so as to ensure consumer choice and cultural diversity”.

Nästa steg är att amerikanska konkurrensmyndigheter säger sitt i frågan. Den allmänna uppfattningen är dock att det snarast brukar vara EU som har invändningar, få förväntar sig ett nej i USA.

Gällande Universal Musics köp av skivbolaget EMI Music återstår fortfarande besked från båda sidor av Atlanten.

Lars Nylin

Som förväntat sa EU-kommisionen i helgen ja till Sony/ATV:s planer att köpa EMI Muisc Publishing. Det mest talar nu för att affären går genom.