3 april 2012

4 SNABBA med iTunesettan Magnus Carlson

Magnus Carlson i Weeping Willows är Hammarbysupporter och har genom åren gjort några Bajenlåtar. Han sjunger även refrängen ”då ses vi på lördag” i en ofta körd tv-kampanj för spel på fotboll. Men aldrig har en fotbollslåt från Magnus fått sådant genomslag som aktuella Söderstadionhyllningen Platsen i mitt hjärta, just nu bl.a. iTunes-etta. MI:s Sundsvallssupporter Lars Nylin, avis men även mäkta imponerad, ringde Carlson för en 4 SNABBA.

Hur gick det till när ni gjorde låten?

– Reklamnätverket Situation Bajen hörde av sig till mig i höstas och berättade om en planerad kampanj inför Hammarbys sista säsong på Söderstadion. De frågade om jag ville skriva en låt till kampanjen. Eftersom jag spenderat hela mitt liv på Söderstadion så var det ett enkelt val. En låt jag verkligen ville göra.
Jag ville göra storslagenarenarock med mycket nostalgi och hjärta. Men ändå en låt som Hammarby kan ta med på flytten till den nya arenan 100 meter bort.
Låten är, för mig personligen, en av de viktigaste jag gjort. Musiken skrev jag ihop med Olle Ljungman och texten är skriven rakt från mitt hjärta.

– Jag ville få till en text som inte beskriver sporten utan livet som supporter och även kärleken till den lokala förankring Hammarby har. Utan att jag sjunger ordet "Hammarby" är det ju solklart att låten handlar om Bajen. Jag ville också undvika alla klichéer som sådana här låtar alltid innehåller och mer gå under ytan. Musiken spelades in med ett band bestående av Anders Hernestam (trummor), Stefan Axelsen (bas), Ola Nyström (gitarr) och Pål Svenre (piano). Tekniker var Jörgen Wall. Sedan skrev Pål Svenre ett arr för en 24 man stark stråkorkester som spelades in i Cosmos Studio. Mixen gjordes av mig och Erik Lewander på The Kennel. Mastringen gjorde Limpan på Cutting Room.
Låten döptes till "Platsen I Mitt Hjärta" vilket även blev namnet på den kampanj som initierade låten. Nu trycker även Hammarby upp olika souvenirer kring kampanjen.

-Kampanjens syfte är att belysa att det i år är sista chansen att se Hammarby spela på den legendariska Söderstadion.

Var utöver iTunes kan man höra den?

– Jag har skänkt låten till Hammarby så de får sprida den och använda den som de behagar. Den finns tillgänglig digitalt överallt. Den släpptes fredag 30/3 samtidigt som en kortfilm hade premiär. I filmen läser legendariska spelare från alla Söderstadions epoker och olika supportrar rader ur låttexten. Filmen är oerhört känslosam och det är stort för mig att detta görs med hjälp av en låt jag skrivit. Direkt när låten och filmen släpptes spreds den som en löpeld över internet via Hammarby och supportrarna.

– Det var spännande att följa utvecklingen på nätet under fredagen. Hur den klättrade upp till plats 1 på iTunes bara på några timmar och att läsa vad publiken tyckte genom kommentarer på facebook och andra forum. Alla kommentarer var hela tiden extremt hyllande och folk verkade innerligt berörda. Sedan trodde jag att låten skulle dala snabbt men den är fortfarande etta på iTunes lista nu, fyra dagar senare. Trots att Kent släppt ny singel. Jag är extremt imponerad och rörd över vad som hänt med låten. Möjligtvis släpps den i fysisk form längre fram. Men då kanske som en del av t.ex en bok om Söderstadion.

Har du haft sådana här iTunesplaceringar med Weeping Willows?

– Weeping Willows släppte sin senaste skiva 2007 och då var jag själv inte användare av iTunes. Den skivan sålde hyfsat bra så albumet borde ha legat mycket bra till där. Den toppade den fysiska försäljningslistan första veckan. Men den innehöll inga "hitsinglar" av det här formatet.

Vad är det med dig och fotbollslåtar, du har ju haft några succéer nu?

– Jag har följt Hammarby hela mitt liv så för mig är det ganska naturligt att även sjunga om det. Det är ju en del av mitt vanliga liv. Det gör ju Platsen i mitt hjärta extra känslosam och ärlig. Det uppskattar nog de som hör låten. Den är genuin.
Jag skulle ha svårare att skriva en låt till landslaget, som jag bryr mig mycket mindre om.

Lars Nylin