20 mars 2012

4 SNABBA Richard Solstjärna / Universal Love

Richard Solstjärna, konstnär och musiker i det svenskättade men Berlin-baserade projektet Universal Love, har för sitt grafiska arbete med gruppen blivit nominerad till den stora internationella musikgalan 11th Independent Music Awards (IMA). Här berättar han om bakgrunden till nomineringen och sin verksamhet i den tyska huvudstaden.

Berätta om din IMA-nominering!
– IMA representerar ett brett spektrum av dagens oberoende musikscen och vinnarna får massiv promotion under ett år. Bland artister, managers och musikbolag har IMA ett stort stöd som hela tiden växer. Jag skickade in Universal Love-bidrag till tre kategorier till IMA – en låt, en video samt ett bidrag till designkategorin, där jag alltså blivit nominerad för vår poster.
– Andra nominerade i år är bland andra Bruce Cockburn, Melissa Ferrick, JD McPherson, Girl In A Coma, Birdy Nam Nam, RuPaul, Ellis Marsalis och Larry Carlton. Listan över tidigare IMA-vinnare och nomineringar inkluderar bland andra Jackson Brown, Melissa Auf der Maur, Lee ?Scratch” Perry, Ike Turner och Jeff Healey. Juryn består bland annat av Keith Richards, Tom Waits och Kathleen Brennan, Suzanne Vega, Joshua Redman, Tori Amos, Michael Franti, Bettye LaVette, Del McCoury, Ozzy Osbourne, Shelby Lynne, Alan Light (Live From The Artists Den) Kevin Lyman (Warped Tour) och Bill Bragin (Lincoln Center).

Sedan i höstas är du baserad i Berlin, men Universal Love är väl ursprungligen ett Malmö-projekt, inte sant?
– Ja, jag flyttade till Berlin 1 september 2011. Universal Love startades i Malmö och kan väl betraktas som ett Malmö-projekt. Debutalbumet All Those Little Things släpptes sommaren 2009 då vi spelade på ett näst intill fullsatt Debaser Malmö. Vi fick mycket bra feedback och kritik samt gjorde ett par väldigt lyckade spelningar. Men när materialet till den kommande EP:n hade spelats in så beslutade sig de två andra medlemmarna för att hoppa av. EP:n blev aldrig släppt och jag provade en del olika sångerskor innan jag till sist bestämde mig för att åter igen ta över sångmikrofonen. I årskiftet 2010-11 släpptes sedan en ny singel.
– Efter att en tid ha letat nya medlemmar utan att finna några i Malmö, så bestämde jag mig för att flytta till Berlin. Här har jag nu funnit den viktigaste länken på bas/synth, Rickard Gunnarsson, som bott här i Berlin sedan tio månader tillbaka.

De senaste decennierna har ju Berlin lockat till sig flera musiker, konstnärer och författare – vad är det som utgör stans lockelse?
– Berlin är – och har alltid varit – en mycket kreativ stad. Här är det framför allt högt i tak och här tillåts allt. Det är med andra ord en total motpol till Stockholm… Jämfört med 90-talets Berlin, då jag under en treårsperiod bodde här, så är det visserligen mer mainstream nu. Då var det mer underground, rough och hårdare. Men staden är fortfarande mycket vital på alla sätt och vis. De engelsmän som kommer hit häpnar.
– Förutom musiken så är det konsten som gäller för mig här. Min krets här består till 95 procent av andra kreatörer. Artister, musiker, deejays, konstnärer, arkitekter, journalister, management- och musikbolagsfolk… Kreativa människor som Reza Davoudi och Gisela Sotomayor Saavedra på nineteen95 Artist Management, Peaches gitarrist Saskia Hahn, Rowland från Gorillaz, Dean Rosenzweig (konstnär och tour manager för Crystal Castles), Steve Morell på Pale Music, Karin Ström (AD/Grafisk designer på Vendela & Valentin), Rickard Gunnarsson (AD på Vendela & Valenting och basist i Lowe), New York-dj:n MAG (Marc-Alan Gray), en ”icke namngiven” journalist på Vice… med flera.
– Berlin drar till sig kreativa människor som är öppna och nyfikna. Många ställer upp på varandras projekt. Dessutom är det fortfarande billigt att leva och bo här.

Hur ser dina närmaste framtidsplaner ut?
– Den närmaste tiden stundar nu ett antal uppdrag inom konsten, ett porträtt jag ska göra samt några utställningar. Inspelning av en ny Universal Love-singel/EP har påbörjats och i samband med den releasen kommer vi att göra flera spelningar här i Berlin.

Claes Olson