1 mars 2012

4 SNABBA med Johan Lagerlöf på X 5 Music Group

Svenska X 5 Music Group, i branschen ofta kallade ”det digitala bolaget”, har märkts i internationella industrimedier under Midem i Cannes och sedan vid Grammy Awards i USA. MI kontaktade VD Johan Lagerlöf för en summering.

Hur blev Midem och Grammy Week för dig?

– Det spännande med Grammy Week är att det är en hel veckas aktiviteter. Eftersom "alla" i amerikansk musikbransch är där så finns det många tillfällen att träffa de man vill. Det var t ex en välgörenhetsmiddag en kväll där middagsgäster uppträdde som Paul McCartney, Foo Fighters, Coldplay, Neil Young, Katy Perry, Norah Jones och många andra. Midem blir också mer en mötesplats än en mässa nuförtiden, så det får en liknande funktion. Ett tillfälle att träffas under avslappnade former. Intensivt men roligt och givande.

Ni blev omskrivna i Billboard för er Midem-fest. Vad hände egentligen?

– Under Midem tänkte vi just att det är bättre med fem riktigt bra möten än 50 halvdåliga. Med det i åtanke så hyrde vi Cannes mest klassiska Suite och bjöd upp våra partners. På söndagen utvecklade det sig till att 300 personer letade sig upp på drinkar så det blev lite mer tryck än vad både vi och hotellet väntat oss… Bland besökarna var iTunes, Spotify, Amazon, Google, Microsoft, Wimp, Universal, EMI, Warner, Sony, Billboard, artister och managers så det blev ett väldigt lyckat event. Mer party nästa år helt enkelt, haha…

Skvallret säger att du var nära att få ta mot en Grammy?

-Ja, det var i kategorin "Opera". Vi har en partner från England som var nominerade men de kunde inte åka dit, så de "kan du ta mot den?" Först kändes det som en ploj, men det blev väldigt på riktigt när man såg alla personer i publiken. Dock, vann de ju inte och jag fick andas ut lite. Men nu har man känslan av att "nu måste vi ju vinna nästa år!", haha…

Vad är annars i fokus för X 5 Music Group inför 2012?

– Att växa i USA. Vi har planen att släppa 3 000 album i USA under året så det är full fart. Det är kul att Sverige är i fokus nu däröver. Se upp Amerika, vikingarna är tillbaka!

Lars Nylin