27 februari 2012

ESC Mycket svenskt i Baku

Redan innan finalen av den svenska Melodifestivalen står det klart att det blir rejäl svensk närvaro vid finalen i Baku. Bidragen från Norge, Irland, Malta och Cypern har alla blågula kopplingar. Dessutom sjungs den finska finallåten denna gång på svenska. Bilden: Tvillingarna John och Edward Grimes, Sharon Vaughn och Niklas Jarl. Foto: Jessika Jarl

Det börjar bli en vana att svenska låtskrivare – och stundtals artister – är inblandade i andra länders bidrag till Eurovision Song Contest. Men i år ser det ut att kunna bli fler exempel än på länge.

Den norske vinnaren Tooji har skrivit låten Stay med svenskarna Peter och Figge Boström. Stay fick dubbelt så många poäng som tvåan vid norska Melodi Grand Prix.

I Irland vann för andra gången tvillingparet John och Edward Grimes, mer kända som Jedward. Nu med låten Waterline, skriven av Niklas Jarl och Sverigebaserade amerikanskan Sharon Vaughn.

Malta kommer att representeras av Kurt Calleja med låten This Is The Night. Calleja har skrivit den ihop med svenskarna Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås.

Även Cyperns finalbidrag La La Love har rejäl blågul inblandning. Låten är komponerad av svenskarna Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Viktor Svensson ihop med cypriotiskan Alexandra Zakka.

Även från Finland blir det svenska tongångar i bokstavlig bemärkelse. När den finalen avgjordes i helgen vann en svenskspråkig ballad, Pernilla Karlsson med När jag blundar.

Karlsson har meddelat att hon tänker sjunga på svenska i finalen. Det innebär att det garanterat blir en svensk text i finalen för första gången sedan 1998, då handlade det om Jill Johnson med Kärleken är. Pernilla Karlsson kan som bekant komma att kompletteras med en låt med Björn Ranelid, Thorsten Flinck eller Sean Banan.

Lars Nylin