23 februari 2012

4 SNABBA Per Hägglund – från SAMI till Autonom Management och Thåström

Efter många år på SAMI har Per Hägglund sagt upp sig från uppdraget som chef för medlemsservice och distribution för att istället satsa på management. Om både detta samt det egna låtskrivandet, musicerandet och inte minst arbetet med den i helgen premiäraktuelle Thåström – som på söndag inleder sin sedan länge utsåld vår- och vinterturné på Cirkus i Stockholm – besvarar Hägglund här 4 SNABBA.

Berätta om ditt nya liv och upplägg!
– Ja, det hela är rätt enkelt och odramatiskt… För ett och ett halvt år sedan fick jag och Niklas ”Pankan” Bergson en fråga från Thåström ifall vi kunde tänka oss att ta över hans management. Då både Pankan och jag samarbetat på olika sätt tidigare, samt var och en för sig tillsammans med Thåström, kändes det naturligt att kliva på!
– Min tid på SAMI har visserligen varit både inspirerande och mycket lärorik, speciellt de senaste fem-sex åren (efter debaclet med förra vd…) då organisationen på ett imponerande sätt strukturerats om, effektiviserat och fokuserat på att ännu bättre strömma igenom ersättningar till artister och musiker på snabbast möjliga sätt, till minsta möjliga kostnad.
– Men nu är det sedan en tid tillbaka Autonom Management som gäller! Vi har under det gångna året jobbat enbart med Thåström. Inspelning, produktion och release av ett nytt album, samt en kommande vårturné.

Har ni några fler akter på gång och tänker du och Pankan profilera er på något särskilt sätt i ert arbete?
– Målsättningen är simpel, vårt arbete som styrs av en ömsesidig vibe mellan artist och management plus full respekt för artistens behov, som i slutändan ska ge största möjliga utväxling för just artisten!
– Vi kommer inom kort att inleda samarbete med fler artister, dock se till att vi växer utan allt för mycket värk… Vilket i praktiken innebär att jag själv utöver managementet kommer att vara öppen för andra uppdrag där min bakgrund som artist, låtskrivare och producent, men även mina erfarenheter av upphovsrättsligt arbete från SAMI, kan vara värdefulla.

Du är ju själv såväl musiker (med förflutet i bl.a såväl Ebba Grön, Imperiet och Thåströms soloprojekt samt på plattor med bl.a Jakob Hellman, Reeperbahn och Madhouse) och låtskrivare (bl.a medkompositör till halvdussinet låtar på det nya Thåström-albumet samt även på de fyra förgående soloalbumen). Är det här något du kommer att satsa mer på nu igen?
– Well, detta med att ställa sig på en scen känns definitivt avslutat. Kalas-turnén 2002 som del i Thåström-bandet, på en turné där även Kent, Hellacopters och Mando Diao lirade, fick bli min final… Däremot kommer jag definitivt att fortsätta med låtskrivandet i olika former, det triggar exhibitionismen lagom mycket!

I helgen är det premiär för den redan sedan länge utsålda vinter- och vårturnén med Thåström. Det senaste halvåret har ni bytt såväl skivbolag som bokningsbolag – och dessutom är alltså managementupplägget nytt. Hur ser era närmaste planer ut efter det?
– Att det är mycket som är bytt och nytt har inte varit något självändamål i det här fallet, utan helt enkelt en slags naturlig utveckling utifrån de målsättningar vi satt upp .
– På Thåström-fronten blir det utöver den nu förstående turnén, ett kortare upphåll innan en rejäl sommarturné tar vid. Sedan finns det självklart en hel del planer och uppslag som inte är mogna att berätta om ännu!

Claes Olson