27 januari 2012

v 4 First Aid Kit toppar storrensning

Stockholmssystrarna First Aid Kit, unisont kritikerhyllade för sitt nya album, går rakt upp i topp av albumlistan. En lista som har en helt ny topp fem jämfört veckan innan. På singellistan hotar Ansiktet nu Avicii om förstaplatsen.

First Aid Kits The Lion's Roar [Wichita/Border] har fått fantastiska recensioner efter att albumet släpptes. Systrarna Söderberg från Svedmyra söder om Stockholm fick bland annat betyget 5 i Dagens Nyheter. Detta har nu bidragit till att de går rakt in på albumlistans plats 1 och även är totaletta, de har alltså sålt bättre än compilationslistans etta Så mycket bättre. First Aid Kit stod för 20% av albumlistans försäljning.

Även i övrigt är det färskt utseende på topp 5. Mikael Wiehe får, apropå Så mycket bättre, in som nummer 2 med samlingen Alla dessa minnen: Det bästa med Mikael Wiehe [EMI/EMI]. Som nummer 3 finns Louise Hoffsten med Looking For Mr God [Metronome/Warner Music]. Nummer 4 är halländska dansbandet Jenny Saléns med Det bubblar i blodet [Atenzia/Budgetgrossisten] följt av Jontez från Katrineholm med Du gör mig lycklig [Atenzia/Budgetgrossisten] på plats 5.

Singellistan fortsätter att toppas av Avicii, men här rusar en annan svensk akt upp till plats 2. Ansiktets Äcklig [Ansiktet/Universal Music] finns där efter att ha legat som nummer 12 veckan före. Unga rapduon Norlie & KKV gör veckans mest spektakulära klättring när Tröjan du hatar [Fantabolous Music/Universal] tar sig från 55 till 10.

Klassiska albumlistan har en ny etta. Scala Jacobi albumrelease firades i helgen på musikfestivalen Festivitas i Stockholm och succén gjorde att ensemblens gregorianska a capella-sånger på Ad fontes [Heart Song Records/Plugged] går in som nummer 1 och står för hälften av den klassiska fullprisförsäljningen denna vecka.

En udda sak på veckans listor är att DVD:n Julbrasan [Outpost/Naxos] återtar tätplatsen trots att vi är tre veckor in i det nya året. Ännu är det väl styvt 330 dagar till jul?

Lars Nylin