25 januari 2012

Kapten Röd och Den Svenska Björnstammen vinnare på P3 Guld

Kapten Röd röstades fram till Årets artist och vinnare av Guldmicken (årets bästa liveartist) och Den Svenska Björnstammen fick ta emot pris för Årets nykomling och Årets låt för Vart jag mig i världen vänder. I medier reagerade många på att inga kvinnor vann.

Det blev endast manliga vinnare vid helgens P3 Guld. Det väckte uppmärksamhet i medier och på de sociala nätverken. Även flera artister uttalade sig kritsikt. P3:s musikchef Pia Kalischer tillbakavisar dock kritiken:

— Vi styr över det vi kan styra. Det fanns nominerade kvinnor i alla kategorier. Juryn är jämnt fördelad. Det var fler liveartister som var kvinnor. Men lyssnarna röstar och många av dem som vann har en stark fanbase, säger Kalischer till Expressen.

P3 Guld-vinnarna 2012

Årets Artist: Kapten Röd – Fläcken som aldrig går bort
Årets Grupp: Deportees – Islands & shores
Årets Låt: Vart jag mig i världen vänder – Den Svenska Björnstammen
Årets Nykomling: Den Svenska Björnstammen
Guldmicken (Årets liveakt): Kapten Röd
Årets Pop: Syket – With Love
Årets Hiphop/Soul: Ison & Fille – För evigt
Årets Dans: L-Wiz – Samlad produktion
Årets Rock/Metal: Graveyard – Hisingen blues

I de fem första kategorierna har P3-publiken röstat fram vinnarna på egen hand.
I de fyra sista kategorierna har publikens och genre-jurygruppernas röster vägts samman.

Lars Nylin