19 januari 2012

v. 3 Rammstein etta efter sju veckor

Tyska Rammstein har slagit hårt och stort i Sverige och spelat in merparten av sina album här. Men först nu har de nått till albumlistans första plats. Efter sju veckor toppar samlingen Made In Germany 1995-2011 [Universal/Universal].

Berlinbandet toppar en lista som vaknat till liv efter den lugna helgperioden. På plats 7 finns debutalbumet med västgötska countrygänget Harvesters, All Kinds Of Beautiful [Atenzia/Budgettgrossiten.

Harvesters största merit innan detta var att de under namnet International Harvesters (inget släktskap med proggbandet från 60-talet) häromåret vann country-SM. På platsen efter, 8, finns för första veckan Mando Diaos samling Greatest Hits Vol 1 [Capitol/EMI]. Ytterligare ett utropstecken är att Benny Andersssons Orkesters O klang och jubeltid [Mono/Universal] efter att en show med BAO visats flitigt i SVT nu klättrar från plats 22 till 5.

På singellistan toppar även nu Avicii med Levels [Veratone / Universal Music]. Listan har inga högt placerade nyheter men Ansiktet – med medlemmar bland annat från Maskinen – tar sig från 36 till 12 med låten Äckligt [Ansiktet/Universal].

Samlingslistan toppas även denna vecka av Så mycket bättre-samlingen som även är totaletta.

Veckans nya etta finns på den klassiska listan där pianisten Paul Lewis toppar med Schubert: Piano Sonatas [Harmonia Mundi Naxos. Engelsmannen Lewis var nyss i Stockholm, och spelade i Berwaldhallen. Huvudnumret var då Mozarts 23:e pianokonsert, men Lewis hann som extranummer med en av Schuberts sonater.

Lars Nylin

http://www.hitlistan.se/