12 januari 2012

Skandinaviskt jazzpaket

MI:s jazzskribent Göran Olson har den här veckan hittat jazzfynd från Sverige, Norge och Danmark.

Jesper Thilo & The American Stars [Storyville/Naxos, 3 CD]

Danske tenorsaxofonisten Jesper Thilo är en av vår världsdels attraktivaste på sitt instrument i mainstreamstilen. Han är en hårdsvängande musiker som har flera rötter placerade i den näringsrika jord som kollegerna Coleman Hawkins, Ben Webster och Lester Young plöjt upp. Men Jesper kan också ge sig i kast med melodier som präglats av bebopmusiker. Allt han ger sig i kast med är mycket kompetent som den helprofessionella musiker han är.
Materialet är inspelat i Danmark på åttiotalet. Bland de högoktaniga amerikanska stjärnor som hörs finns trumpetarna Harry ”Sweets” Edison och Clark Terry, pianisterna Kenny Drew och Sir Roland Hanna. Fyller på gör trombonisten Al Grey, sångaren Richard Boone och trumslagaren Billy Hart. Bland Jespers landsmän återfinns pianisten Ole Koch Hansen basisterna Hugo Rasmussen, Mads Vinding och Jesper Lundgaard. Trumslagarna Alex Riel, Sven-Erik Nörregard och Aage Tanggaard skall även nämnas. Jesper visar genomgående att han ligger på en nivå som inger respekt vilket också amerikanarna säkert upplevde.
I det ymniga melodiflödet hittas evergreens och teman från den outslitliga amerikanska sångboken. Som Sunday, Lover Man, Sophisticated Lady, Just One Of Those Things, Old Folks, Cherokee, Blue and Sentimental och Jobims bossa novor Wave och The Girl From Ipanema. Allt spelat på ett naturligt jazznära sätt av mästerliga musikanter. GO

Kjell Johansen featuring Georg Riedel Fine Together [Inner Ear]

Norske trumslagaren Roger Johansen har producerat den här lyriska
skivan med handplockade medspelare. Rogers bror Tore spelar trumpet. Som medblåsare har han barytonsaxofonisten John Pål Inderberg. Pianist är Lars Jansson. Bas spelar Georg Riedel. Lika minutiöst har man tagit fram melodivalet. Roger har två kompositioner med,Tore bidrar också med två titlar. Lars har komponerat Hilda Smiles och To The Mothers Of Brazil. Playgame, Melancholia och Little Idas Summer Song kommer naturligtvis från Riedel. Fine Together är Gullins tema medan Jan Johansson släpper till Blues In Octaves.
Fine Together är en skiva för lyriskt inriktade lyssnare. De vackra tillbakalutade melodierna vårdas ömt av samtliga solister. Man känner musikernas närhet till materialet. Blåsarnas intima samarbete har en lockande skimrande air som berör i melodipresentationerna. I Blues In Octaves förändras stämningen och blir mer utmanande: Då är också tempot snabbare. GO

Gustav Lundgren Plays Django Reinhardt [Lundgren Music / Plugged]

Att gitarrister med jazzinriktning fattat tycke för Django Reinhardt är
ingen oväntad företeelse. Django var den store stilbildaren som inspirerat gitarrister över hela värden – även utanför jazzens
barriärer. En av dem är Gustav Lundgren som här plockar melodier från Djangos ängder. Närmare bestämt sexton stycken med gitarrkändisar som Nuages, Vendredi 13 och Swing 48. Allt spelat i en autentisk fransk gitarranda. Bland medspelarna finns gitarristen Martin Widlund och
basisten Martin Unge. I Nuages infinner sig Gustavs kompisar från Stockholm Swing All Stars med saxofonisten Klas Lindquist och trumpetaren Karl Olandersson i spetsen. Melodin får här en annorlunda tappning men med en touch av Djangoswing i botten. Där kan man även notera ett lent insmygande spel från tenorsaxofonisten Fredrik Lindborg och dito klarinettspel från Klas. GO

Christina von Bülow & Fredrik Lundin Silhouette [Stunt/Naxos]

Den här danska skivan lockar med halva dussinet melodier komponerade av Lars Gullin. Där ingår Silhouette, Fine Together, Primavera, Our Knob, Dannys Dream och The Flight. Än en gång får man uppleva den skönhet och melankoli som Gullins musik förde med sig. Till detta läggs bidrag från skivans två välavpassade saxofonister, altsaxofonissan Christina von Bülow och barytonsaxofonisten Fredrik Lundin. Olle Adolphsons Nu Har Jag Fått Den Jag Vill Ha är också med i den romantiska bilden. Smakfullt gitarrspel fås av Jacob Fischer som förstärker den svala nordiska grundtonen som präglar skivans karaktär. GO