21 december 2011

Ron Carter leder nytt storband

Den amerikanske basisten Ron Carter (känd från sin medverkan i grupper med bl.a Miles Davis, Horace Silver, Herbie Hancock m.fl) har startat ett nytt storband som väckt stor uppmärksamhet. MI:s jazzskribent Göran Olson hyllar Ron Carter's Great Big Bands nu aktuella debutalbum.

Ron Carter’s Great Big Band [Sunny Side / Naxos]
Det är inte var dag man får möta ett nystartat amerikanskt storband. Basisten Ron Carter har på relativt kort tid fått sitt band att slå an på den kräsna New York-publiken. Till debuten som storbandsledare har Carter anlitat vännen Robert M. Freedman som arrangör. Bob, som han kallas, har tidigare spelat och arrangerat för storband med ledare som Herb Pomeroy, Maynard Ferguson och Woody Herman. Dessutom har han arrangerat för artister som Lena Horne, Sarah Vaughan och Harry Belafonte. Han har även varit länkad till Miles Davis, Horace Silver, Eric Dolphy, Herbie Hancock och McCoy Tyner samt komponerat filmmusik.
Bland melodierna finns jazzklassiker som St. Louis Blues, Caravan och Opus One i collaget bredvid Sonny Stitts The Eternal Triangle, Dizzy Gillespies Con Alma, Wayne Shorters Footprints, Gerry Mulligans Line For Lyons och Nat Adderleys Sweet Emma. Det är en tilltalande anrättning som har alla tecken på att gå hem i storbandskretsar. Orkestern har ett väloljat ensemblespel med imponerande soloinsatser.
Ron Carters Great Big Band är med en uppsjö av solister ett intressant nytillskott i storbandsbagen. Där hörs sopran- och altsaxofonisten Jerry Dodgion (tillika saxledare), altsaxofonisten Steve Wilson, samt tenoristerna Scott Robinson och Wayne Escoferry. Trumpetsolister är Greg Gisbert, Tony Kadlek och Alex Norris. I trombonsektionen hörs Steve Davis, Jason Jackson, James Burton lll och bastrombonisten Douglas Purviance. I det hypereffektiva kompet har Carter med sig pianisten Mulgrew Miller och trumslagaren Lewis Nash. GO