9 december 2011

Klassisk jazz i spåren

Den här veckan har Musikindustrins jazzskribent Göran Olson lyssnat på en ny cd-återutgivning med den norska sångerskan Radka Toneff och Sverige-boende Steve Dobrogosz klassiska sista samarbete före sångerskans tragiska bortgång för snart trettio år sedan. Dessutom nya utgivningar med Frank Morgan och gitarrduon Herb Ellis & Joe Pass.

Radka Toneff & Steve Dobrogosz Fairytales [Odin / Naxos]
En av den nordiska jazzens största personligheter var den norska sångerskan Radka Toneff, som endast 33 år gammal gick ur tiden 1982. Tillsammans med den i Sverige boende amerikanska pianisten Steve Dobrogosz gjorde hon sin sista inspelning som nu lämnat LP-formatet och kommit på cd. En konvertering som blir en påminnare om parets lyckade samarbete. Radka Toneffs späda innerliga röst skapar förtrolig stämning med dramatiska accenter i de långsamma numren.
Kurt Weills Lost In The Stars får en tolkning som berör, samma med Nature Boy. Blossom Dearies Long Daddy Green och My Funny Valentine
förstärker Radkas meditativa känsliga sång. Steve Dobrogosz Mystery Man och I Read My Sentence passar väl in i parets intima mönster. GO

Frank Morgan All Stars Reflections [OJC / Naxos]
Altsaxofonisten Frank Morgan (1933-2007) var en Charlie Parker-protegé. Hans karriär var omtumlande, då hans drogberoende under långa perioder gjorde honom inaktiv. 1988 spelade han in sin sextett i Orrin Keepnews Fantasy Studio i Berkeley. I gruppen ingick tenorsaxofonisten Joe Henderson, pianisten Mulgrew Miller, vibrafonisten Bobby Hutcherson, basisten Ron Carter samt trumslagaren Al Foster. Som synes ett stjärnspäckat band. Utmärkta soloinsatser hörs ibland annat i Sonny Rollins Sonny Moon For Two, Thelonius Monks Reflections och Joe Hendersons Black Narcissus. Den mycket inspirerade gruppen bjuder också på det starka bonusnummret Juan Tizols Caravan. GO

Herb Ellis & Joe Pass Two For The Road [OJC / Naxos]
1974 förenades gitarristerna Herb Ellis och Joe Pass i ett duospel där man duellerade och framför allt lirkade fram musik av klass. Båda har ju varit starkt lierade med pianisten Oscar Peterson vilket otvivelaktigt ger märg i musicerandet.
Mjukjazz är vad de presenterar med ett omväxlande och mycket imponerande samspel. Harmoniskt och välavvägt ger de varandra en skön backning bakom de solistiska utflykterna. En gammal Benny Goodman-klassiker; Charlie Christians Seven Come Eleven blir en hyllning till jazzgitarrpionjären. Gershwins Love For Sale och Lady Be Good smakar fågel. Matt Dennis får sitt vackra melankoliska tema Angel Eyes insvept soft och värmande av de båda gitarrmästarna som lyhört målar upp en behaglig och smakfull atmosfär. GO