9 december 2011

v.49 Eric Saade på tronen för andra gången i år

För andra gången i år går Eric Saade rakt in i topp som överlägsen etta på SverigeTopplistan. Nya Saade vol. 2 [Roxy Recordings / Universal] slår dessutom nytt rekord som årets snabbast säljande album – ett rekord som samma artist tidigare innehade med sitt föregående album Saade vol. 1 [Roxy Recordings / Universal] som gavs ut så sent som i somras.

Eric Saade Saade vol.2 [Roxy Recordings / Universal] är med 7 064 scannade exemplar (832 ex. mer än Saades tidigare årsbästa) veckans överlägset mest säljande album. Releaseveckans försäljning är nästan tre gånger så stor som listtvåan Michael Bublé Christmas [Warner Music] och närmare fyra gånger så stor som nykomlingen Nightwish Imaginaerum [Nuclear Blast / Warner Music] på tredje plats. I och med att redan platinaregistrerade Saade vol. 1 [Roxy Recordings / Universal] dessutom ökar försäljningen och avancerar från plats 20 till 8 svarar Eric Saade den här veckan sammanlagt för 18,78 procent – nästan en femtedel – av SverigeTopplistans albumförsäljning. På singellistan är samtidigt Eric Saade feat. Dev Hotter Than Fire [Universal Music] den enda titeln med ökad försäljning och avancerar från plats 57 till 12. Den nya videon till singeln kan denna vecka ses udner vinjetten KLIPPET på www.musikindustrin.se.

Övriga nykomlingar på albumlistan är Rammstein Made In Germany 1995-2011 [Universal Music] på plats 18, Anders Ekborg En stilla jul [Weeki Records / Universal Music] på plats 29, The Unguided Hell Frost [Despotz / Playground] på plats 44 och Duran & Mollan Drömjul [Pama / Universal] plats 49.

På singellistan är topp 5 exakt samma som förra veckan, d.v.s.: Avicii Levels [Veratone / Universal] toppar före Rihanna feat. Calvin Harris We Found Love [Island Def Jam Music Group / Universal], LMFAO Sexy And I Know It [Interscope / Universal], David Guetta feat. Sia Titanium [Pathé / EMI] och Adele Someone Like You [XL / Cosmos-Playground]. Högsta nykomling är Mange Makers Jul hos Mange [Björn Christensson Konsult AB / Universal] på plats 39. Lalehs version av E-Types Here I Go Again [TV4 AB / Universal] debuterar på plats 41 och och David Guetta & Avicii Sunshine [EMI] på plats 59.

Den redan guldcertifierade samlingen Absolute Christmas [EVA / Universal] ökar försäljningen, men får trots det denna vecka lämna över samlingslistans förstaplats till en annan ny julskiva: Passione – A Christmas Collection [Columbia / Sony Music]. Jultemat präglar även midprice-listan där Peter Jöbacks Jag kommer hem igen till jul [Columbia / Sony Music] fortfarande ligger i topp. Och på DVD-listan övertar Julbrasan [Outpost / Naxos] förstaplatsen från George Harrison – Living In The Material World [Nordisk Film].

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se