6 december 2011

Ny box med Eldkvarn

I boxen Den goda skörden – de första 40 åren summeras Eldkvarns inspelningar under fyrtio år – från demoinspelningar 1971 i Tony Thoréns vardagsrum på Bråddgatan i Norrköping till nya låtar och överblivet material från det senaste albumet.

Boxen består av 179 låtar fördelade på 10 CD, varav 45 är tidigare outgivna inspelningar. Här finnas utdrag från alla Eldkvarnalbum och rariteter som Ljuga knulla dö, liveinspelad från Ebba Grön-turnén 1980, Mauro Scoccos Rullat med dom bästa, Svart blogg-outtaken Vi lever i det vilda, Motorcykel med sidovagn, överbliven från Hunger Hotell, samt ett stort antal tidigare opublicerade liveinspelningar från Eldkvarns egna arkiv. De nyinspelade Fem tjänstemän (Balladen om Eldkvarn), bandversioner av Resa genom ensamheten och Tamburin samt den omarrangerade Jag står upp än.

Den här veckan släpper Eldkvarn boxen Den goda skörden – de första 40 åren. Det gör att bandet är dubbelt skivaktuella – nya studioalbumet De berömdas aveny har redan sålt guld – exakt 20 år efter att de första gången gav ut en box.

Den här veckan släpper Eldkvarn boxen Den goda skörden – de första 40 åren. Det gör att bandet är dubbelt skivaktuella – nya studioalbumet De berömdas aveny har redan sålt guld – exakt 20 år efter att de första gången gav ut en box.

Till allt detta kommer ett 4 GB USB-minne – Eldstickan – där ryms 17 Eldkvarn-spelningar, demos, repetitioner, råmixar o dyl – totalt 558 låtar!

Allt detta är förpackat i en 152-sidig bok med nya texter av alla bandmedlemmar samt utvalda journalister och kollegor som Mauro Scocco, Bodil Malmsten, Tomas Andersson Wij, Peter LeMarc, Håkan Hellström m fl. I boken finns även ett unikt bildmaterial.

– Fyrtio år och vad väntar vi på? På att nästa gig ska bli så där fantastiskt, att nästa skiva ska bli den bästa någonsin, att jag ska få till den där låten,att låtarna ska ta oss någon annanstans, förflytta oss till paradiset, genom detta vintermörker till en plats där allt och alla gungar tillsammans och sedan sitta på en barstol högt uppe bland stjärnorna och prata omdet. Ibland känns det som vi redan gör det vi väntar på, det vi drömmer om, om och om igen, summerar Plura Jonsson boxen i ett pressmeddelande.

Lars Nylin