24 november 2011

Rune Öfwerman och Kjell Öhman i nya sammanhang

Två svenska klaviaturspelare på jazzscenen släpper den här månaden nya album, som båda hyllas av MI:s jazzskribent Göran Olson. Rune Öfwerman tolkar Glenn Miller och Kjell öhman ger sig på ett knippe julmelodier.

Rune Öfwerman Trio Glenn Miller Is Missing [Gazell / Plugged]
Trombonisten Glenn Millers musik förknippas med storband där klarinettstämman ligger på topp och tenorsaxen en oktav under. Soundet var en sensation på fyrtiotalet och skapade en enormt stor popularitet. Pianisten Rune Öfwerman har med sin eminenta trio med basisten Mads Vinding och trumslagaren Ed Thigpen gjort en annorlunda minimalistisk variant på välkända melodier från Millers repertoar. Visst känns tongångarna igen melodisk, men den minimala instrumentationen har gett musiken en annan belysning.
Nio melodier har bearbetats bland dem In The Mood, At Last, American Patrol och Moonlight Serenade. Den originella idén slår väl ut. Den Millerska musiken visar att den tål att sättas in i nya mönster sedd från andra vinklar och perspektiv. Skivan är faktiskt ett julklappstips som kommer att uppskattas även av lyssnare utanför den Millerska fanklubben. GO

Kjell Öhman with friends Christmas [Prophone / Naxos]
Under temat julmelodier har pianisten, organisten, keyboardisten Kjell Öhman arrangerat ett knippe julmelodier. Hans trio med basisten Hans Backenroth och trumslagaren Joakim Ekberg utgör en stabil bas för vokala inslag från Meta Roos och Claes Janson. En riktig knorr på julstämningen är Claes Jansons sång i Charles Browns bluesbesläktade Please Come Home For Christmas. Där kommer också Johan Hörléns vassa altsax och Jan Ottesens gitarr väl till pass med Kjells maffiga orgel i ryggen. Spelglädjen och klöset fortsätter i den svängande Santa Claus Is Coming To Town.
Mel Tormés Christmas Song får en smeksam behandling där Meta Roos och Claes delar på de vokala inslagen. Bluesfeelingen återuppstår när Claes greppar mikrofonen i Santa Claus Do You Ever Get The Blues? Instrumentala höjdare nås i Dick The Halls och Skating in Central Park där Johan och Kjell släpper loss för fullt i den förstnämnda melodin. John Lewis skridskomelodi som avslutar skivan är en avslappnad sak som Kjells pianospel ger en behaglig tolkning. GO