10 november 2011

Fullmatade boxar med The Beach Boys och Pink Floyd

Den med återutgivningen av Pink Floyds samlade katalog och boxen Dark Side Of The Moon / Immersion tidigare i höst inledda kampanjen Why Pink Floyd? fortsätter nu med SverigeTopplisteaktuella The Best Of – A Foot In The Door och Wish You Were Here. Höstens rent musikaliskt mest djuplodande box är dock The Beach Boys The SMiLE Sessions, som i såväl musik som bilder och text minutiöst skildrar skapandet, skippandet och rekonstruktionen av skivhistoriens mest kända (f.d.) outgivna album.

The Beach Boys The SMIiLE Sessions [Capitol / EMI]
Boxen The SMIiLE Sessions är förmodligen den både mest och bäst genomarbetade dokumentation av en skivproduktion som någonsin har gjorts. På 5 CD, 2 180 grams vinyl-LP, 2 vinylsinglar (totalt mer än 140 spår) och en stor påkostad bok i LP-format berättas historien om Brian Wilsons ”brainchild” – ett inspelningsprojekt som både blev slutet på honom (nästan…) och gav upphov till några av pophistoriens största myter och legender.

Hela härligheten är förpackad i en luxuös och spektakulärt formgiven box, som utöver ovannämnda material även innehåller en stor affisch med omslagsbilden. Ytterligare tidigare ej publicerade bilder på bandet finns i ett ”LP-häfte” som ligger i skivomslaget. Det inte omslaget till CD-skivorna är utsmyckat med massor av små tidningsklipp och notiser från åren 1965-67, som innehåller massor av spännande läsning och lustig kuriosa.

1966 var faktiskt The Beach Boys populärare än The Beatles – t.o.m. i England. Utöver den amerikanska gruppens otaliga ”surfhits” under 60-talets första hälft var förklaringen bl.a det banbrytande albumet Pet Sounds och den miljonsäljande singeln Good Vibrations (dåtidens mest påkostade singelproduktion och en låt som krävde sju månaders studioarbete att sammanställa). För att överträffa sina brittiska konkurrenter om poptronen beslöt sig Brian Wilson för att sluta turnera och istället dedicera all tid åt studioarbete. ”I wanted to create a teenage symphony to God”, berättar Brian Wilson i förordet till boxens bok. Han lyckades… nästan! Problemet var att han aldrig blev klar, att de andra medlemmarna inte var lika övertygade om idéns förträfflighet, att The Beatles gav ut mästerverket Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – och att Brian Wilson till slut brände ut sig, tappade orken, inspirationen och lade ner hela projektet.

Endast ett fåtal av låtarna har tidigare getts ut – i tidigare, senare eller andra versioner. En av dessa är hitsingeln Heroes & Villians, vars teman genom hela det nu återskapade albumet återkommer i olika variationer, Rent melodiskt tillhör låten, tillsammans med Good Vibrations, tveklöst gruppens finaste spår.
The Beach Boys stora kännetecken var annars förmågan att väva intrikata mönster med sina sångstämmor. Inledningsspåret Our Prayer – som är helt vokalt – är sagolikt vackert och bygger helt och hållet på just sången. Magiskt.
Stora delar av det rekonstruerade albumet är ytterst storslaget. Lustigt nog så går tankarna under lyssningen flera gånger till Bohemian Rhapsody med Queen – vars Beach Boys-älskande sångare Freddie Mercury 1973 faktiskt släppte covern I Can Hear Music som singel (under namnet Larry Lurex).

Att man som bonus får följa tillkomsten av Good Vibrations på en hel CD-skiva, tagning för tagning, är en ynnest för åtminstone mig. Likaså demoversionerna och tillkomsten av några av de andra spåren. Är man det minsta intresserad av musikhistoria – inspelningshistorik – på djupet, så kan jag inte annat än rekommendera den här boxen.

Men även om man ”bara” är en vanlig musikälskare, så bör man faktiskt skaffa The SMiLE Sessions – det här är popmusik på absolut högsta nivå. Det faktum att musiken än idag – 44 år senare – känns nyskapande, säger allt.

Pink Floyd Wish You Were Here / Immersion [EMI]
Kampanjen Why Pink Floyd? följer upp den remastrade återutgivningen av Dark Side Of The Moon och boxen Discovery (med samtliga originalstudioalbum) med att en Best Of-samling och ett fokus på klassiska Wish You Were Here – av många fans rankat som det engelska bandets absoluta höjdpunkt.

Boxen Wish You Were Here / Immersion innehåller totalt fem skivor: två CD, två DVD och en blueray. Dessutom innehåller boxen (som är i samma format och form som den i september utgivna Dark Side Of The Moon / Immersion) även: ”36-page 26cm x 26 cm booklet designed by Storm Thorgerson, 20 page 20cm x 26 cm photo book edited by Jill Furmanovsky, exclusive Storm Thorgerson Art Print, 4 x Collector’s Cards featuring art and comments by Storm Thorgerson, replica of Wish You Were Here tour ticket, replica of Wish You Were Here backstage pass, printed scarf, 3 x clear marbles, 9 x coasters (unique to this box) featuring early Storm Thorgerson design sketches, and a 12-page credits booklet” !!!

Musikaliskt innehåller boxen – förutom den remastrade originalversionen av albumet på CD1 – sex bonusspår från inspelningsperioden. Från samma Wemblev-konsert 1974 som stämningsfulla Shine On You Crazy Diamond presenteras för första gången officiellt två då nyskrivna låtar som i andra versioner senare dök upp på Pink Floys nästa album efter Wish You Were Here: Animals. Raving And Drooling blev så småningom Sheep och You’ve Got To Be Crazy blev Dogs. Från det nedlagda försöket att spela in ett helt album utan traditionella instrument (!) som uppföljare till Dark Side Of The Moon finns här Wine Glasses.

Wish You Were-albumets titellåt finns med i en längre, tidigare version med den franske jazzviolinisten Stephan Grappelli som solist och i bonusspårets version av cyniska Have A Cigar sjunger inte Roy Harper (som på original-LP:n), utan Roger Waters och David Gilmour själva.

På den första DVD:n finns hela albumet i både 5.1 Surround Mix och 4.0 Quad Mix (i olika upplösningar) samt LPCM Original Stereo mix. Den andra DVD:n rymmer dels en kortfilm av Hipognosis-designern Storm Thorgerson, dels de backdrop-filmer som gruppen använde på turnén 1975. Allt DVD-material återfinns i bästa tänkbara upplösning även på blu-ray-skivan.

Shine On You Crazy Diamond… !

Claes Olson