4 november 2011

v.44 Anna Ternheim tar rygg på storsäljande Coldplay

Anna Ternheims The Night Visitor [Universal Music] går den här veckan rakt in som tvåa på albumlistan, där hon tar rygg på förra veckans storsäljande Coldplay-album Mylo Xyloto [Parlophone / EMI]. Båda albumen säljer i princip dubbelt så mycket som listans trea Adele 21 [XL /Cosmos]. På singellistan ligger nio av förra veckans tio bästsäljande titlar fortfarande kvar på topp 10. Etta är för tredje veckan Sverige-aktuella Rihanna feat. Calvin Harris We Found Love [The Island Def Jam Music Group / Universal Music], men bakom henne avancerar LMFAO Sexy And I Know It [Interscope / Universal Music] från plats 5 till 2.

Coldplay-album Mylo Xyloto [Parlophone / EMI] är just nu världens bäst säljande album. I USA rapporterade Nielsen Soundscan 447 000 sålda exemplar av bandets tredje amerikanska albumetta redan under första försäljningsveckan – nästan 290 000 exemplar mer än Billboard-tvåan Kelly Clarkson Stronger [RCA / Sony Music]. I Storbritannien slog bandet rekord i antal sålda digitala album, med 83 000 download-album redan första veckan – hela 40 procent av bandets totala albumförsäljning.

The growth in popularity of digital albums has been evident throughout this year and Coldplay's impressive achievement in setting this new mark further emphasises this explosion of interest. It surely won't be long before an album has surpassed 100,000 downloads in a week, kommenterar The Official Charts Companys vd Martin Talbot.

Även i USA är den digitala andelen av albumförsäljningen rekordstor. 302 000 exemplar av första veckans totalt 447 000 sålda album var digitala. Det motsvarar hela 67,5 procent – två tredjedelar – av försäljningen i USA.

I sammanhanget är det ännu en gång värt att poängtera det faktum att endast albumets förstasingel Every Teardrop Is A Waterfall finns på Spotify.

Bakom Coldplay och Anna Ternheim – som backade upp albumutgivningen med bl.a skivsignering, en exklusiv konsert för inbjudna gäster på Södra Teatern i Stockholm (där hon fick stående ovationer) och ett tv-framträdande i Skavlan / SVT (där dock sändningen stördes av tekniska problem och fick uppskattningsvis en miljon färre tittare än annars) – gör Hardcore Superstar stark entré som nykomlingar på albumlistans femte plats med albumet The Party Ain’t Over ’Til We Say So [Gain / Sony Music]. Noterbart på topp 5 är att Cosmos är ensamma om att ha två titlar: Adele 21 [XL / Cosmos-Playground] på plats 3 och Tom Waits Bad As Me [Anti / Cosmos-Playground] på plats 4.

Några platser längre ner är Drifters Hoppas på det bästa [Marianne / Warner Music] och Lou Reed & Metallicas Lulu [Mercury / Universal Music] på plats 8 rep. 9 ytterligare ett par av veckans totalt 14 nykomlingar. En annan av dessa är Robert Broberg På Cirkus [Sunhill Productions / Nordisk Film], som gör entré både på album- och dvd-listan (plats 34 resp. 11). På dvd-listan går för övrigt Pearl Jam PJ20 [Columbia / Sony Music] rakt in som etta, med en annan nykomling: Carola Carola Gospel Concert [Rival / Naxos] på plats 3.

På såväl singel- som samlingslistan råder denna vecka relativ stiltje, med få nykomlingar och i princip samma titlar på topplaceringarna.

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se